Πώς να δημιουργήσετε ένα Wiki: 7 τοποθεσίες που το καθιστούν εύκολο και χωρίς πόνο
Διαφήμιση
Θέλετε να δημιουργήσετε ένα wiki; Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ιστού που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ορισμένοι σας απαιτούν να πληρώσετε για την υπηρεσία. άλλοι σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα δωρεάν wiki.
Αν αναρωτιέστε πώς να δημιουργήσετε ένα wiki, εδώ είναι αρκετές τοποθεσίες που θα πρέπει να ελέγξετε έξω σήμερα, επειδή θα κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη.
1. MediaWiki
Το MediaWiki είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες wiki στον ιστό. Είναι απόλυτα ανοιχτό και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα δωρεάν wiki.
Αρχικά χρησιμοποιείται στη Wikipedia, ο ιστότοπος παρέχει τώρα το backend για πολλά άλλα κοινά sites του wiki, όπως το Wiktionary, το Wikimedia Commons και το Wikitata.
Το μεγαλύτερο σημείο πώλησης της πλατφόρμας είναι οι εντυπωσιακές επιλογές προσαρμογής της. Υπάρχουν περισσότερες από 1.900 επεκτάσεις, 900 ρυθμίσεις διαμόρφωσης και υποστήριξη για 300 γλώσσες .
Άλλες αξιόλογες λειτουργίες περιλαμβάνουν υποστήριξη για πλούσιο περιεχόμενο, παρακολούθηση επεξεργασίας, χώρους ονομάτων (ώστε να υπάρχουν πολλές σελίδες με το ίδιο όνομα) και πρότυπα.
Για να χρησιμοποιήσετε το MediaWiki, πρέπει να έχετε ένα διακομιστή που εκτελεί PHP και μια συμβατή βάση δεδομένων SQL.
2. SlimWiki
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο ούτε την τεχνογνωσία για να χρησιμοποιήσουν μια πολύπλοκη πλατφόρμα wiki όπως το MediaWiki.
Εάν θέλετε έναν πιο απλό τρόπο δημιουργίας ενός wiki, ελέγξτε το SlimWiki. Ο ιστότοπος διευκολύνει τη δημιουργία ενός wiki για την εταιρεία, την ομάδα ή το έργο σας.
Οι ιδιοκτήτες του wiki μπορούν να επιλέξουν ποιος μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο - άλλοι χρήστες μπορούν είτε να είναι συντάκτες είτε να έχουν δικαιώματα ανάγνωσης μόνο.
Το περιεχόμενο στο SlimWiki ακολουθεί μια ιεραρχία συλλογών προς σελίδες. Μπορείτε να ομαδοποιήσετε όσες σελίδες επιθυμείτε σε συλλογή.
Το SlimWiki είναι δωρεάν για έως και τρεις χρήστες. Στη συνέχεια, κάθε χρήστης κοστίζει $ 5 το μήνα. Οι πληρωμένοι λογαριασμοί προσφέρουν επίσης προσαρμοσμένους τομείς, εξαγωγές σελίδων, δημόσιες σελίδες και 1 GB χώρου αποθήκευσης ανά χρήστη.
3. Wikidot
Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας wiki αλλά δεν έχετε καμία γνώση HTML, PHP, JavaScript, κ.α., το Wikidot είναι ένας άλλος ιστότοπος που αξίζει να κοιτάξετε. Μετά την κυκλοφορία του το 2006, το Wikidot είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα wiki sites στον κόσμο.
Κάτω από την κουκούλα, το Wikidot είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας wiki, γνωστή και ως "wiki farm". Σε ένα αγρόκτημα wiki, μια μοναδική εμφάνιση του κώδικα του wiki τρέχει σε μια σειρά από διακομιστές. Οι διαχειριστές του ιστότοπου είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση των διακομιστών και τη διαχείριση των χώρων του κάθε wiki.
Ας μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά. Το Wikidot προσφέρει απεριόριστες σελίδες, απεριόριστο αριθμό αναθεωρήσεων, προσαρμοσμένα θέματα CSS, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και απεριόριστο αριθμό μελών δημόσιων wikis.
Η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει πέντε ιδιωτικούς χρήστες. Κάθε χρήστης έχει 300 MB αποθηκευτικού χώρου στην ελεύθερη έκδοση. Για 49, 90 δολάρια το μήνα, το όριο αποθήκευσης αυξάνεται στα 30 GB και ο αριθμός των ιδιωτικών χρηστών αυξάνεται στα 10.
Το πιο ακριβό σχέδιο κοστίζει 239, 90 δολάρια το μήνα. Προσφέρει έναν απεριόριστο αριθμό χρηστών και αποθηκευτικό χώρο 200 GB.
4. Tiki Wiki
Το Tiki Wiki είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα wiki όπως το MediaWiki.
Εάν χρησιμοποιείτε το Tiki Wiki για να δημιουργήσετε το δικό σας wiki, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε έναν επεξεργαστή WYSIWYG, πλήρη αποθήκευση ιστορικού αναθεωρήσεων, εργαλεία σύγκρισης αναθεώρησης και ροές RSS wiki.
Μπορείτε να οργανώσετε σελίδες ανά κατηγορία και / ή ετικέτα. Το Tiki Wiki σας επιτρέπει επίσης να οργανώσετε ομάδες σελίδων σε μια ιεραρχία. Αν χρειαστεί, οι διαχειριστές του wiki μπορούν να κλειδώσουν συγκεκριμένες σελίδες για να αποτρέψουν περαιτέρω επεξεργασία.
Όπως θα περιμένατε, μπορείτε να ενσωματώσετε περιεχόμενο, να διαχειριστείτε εύκολα τα backlinks και να διαχειριστείτε τα δικαιώματα των χρηστών. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα δικαιώματα βάσει του είδους του προς επεξεργασία υλικού.
Δεν χρειάζεστε γνώση HTML για να δημιουργήσετε ένα wiki στο Tiki Wiki, αλλά αν έχετε τις δεξιότητες, είναι διαθέσιμη η επεξεργασία HTML.
Το Tiki Wiki διαθέτει μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη plugin. Εάν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον λειτουργίες στο wiki σας, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αυτό που χρειάζεστε μέσα από τις εκατοντάδες επεκτάσεις.
Το Tiki Wiki είναι ελεύθερο για χρήση.
5. DokuWiki
Με την πρώτη ματιά, το DokuWiki είναι πολύ παρόμοιο με το MediaWiki και το Tiki Wiki. Ωστόσο, διαθέτει μια πολύ πιο εύκολη καμπύλη μάθησης. Εάν δεν είστε τεχνολόγος και εκτιμάτε την ευκολία χρήσης, αυτή θα μπορούσε να είναι η πλατφόρμα wiki για εσάς.
Οι γραμμές εργαλείων και οι ράβδοι πρόσβασης καθιστούν τις σελίδες επεξεργασίας μια αύρα, τα breadcrumbs υποστηρίζονται για εύκολη πλοήγηση και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρόσθετων για την επέκταση της λειτουργικότητας του wiki.
Το DokuWiki διαθέτει μερικά δροσερά αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνουν μελλοντικούς συνδέσμους (σελίδες που δεν υπάρχουν ακόμα επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα), backlinks, πίνακες περιεχομένων και ευρετηρίαση.
Ο ιστότοπος προσφέρει επίσης πρότυπα. Οι πρώτοι κατασκευαστές wiki θα τους φανούν χρήσιμοι.
Το DokuWiki είναι ανοιχτό και ελεύθερο για χρήση.
6. Φαντάσου
Το Fandom (γνωστό ως Wikia μέχρι τις αρχές του 2019) είναι ένα άλλο εύκολο στη χρήση wiki site για όποιον θέλει να δημιουργήσει ένα δωρεάν wiki.
Τα wikis τροφοδοτούνται από το backend του MediaWiki. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν από πολλά από τα οφέλη της πλατφόρμας χωρίς να ανησυχούν για τη φιλοξενία και άλλα τεχνικά θέματα.
Το Fandom δέχεται wikis σε οποιοδήποτε θέμα, αλλά η πλειοψηφία των wikis στο site συγκεντρώνεται γύρω από βιβλία, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές σειρές.
Το αρχικό Wikia ιδρύθηκε το 2004 από τον Jimmy Wales, το ίδιο άτομο που ξεκίνησε τη Βικιπαίδεια. Πράγματι, η Wikia (και κατά συνέπεια η Fandom) έχει συχνά αναφερθεί ως το εμπορικό, κερδοσκοπικό βραχίονα της μη κερδοσκοπικής ιστοσελίδας Wikipedia.
Είναι ελεύθερο να δημιουργήσει ένα wiki στο Fandom.
7. Κάντε τη δική σας σελίδα Wikipedia
Οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί ως συντάκτης της Wikipedia και να δημιουργήσει μια σελίδα Wikipedia.
Είναι εύκολο να δημιουργήσετε περιεχόμενο για μια σελίδα που λείπει (υποδηλώνεται με κόκκινο σύνδεσμο). Απλώς συνδεθείτε με το λογαριασμό σας, προσθέστε το απαραίτητο υλικό και πηγές και πατήστε Δημοσίευση αλλαγών .
Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί Wikipedia δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένα ελεύθερο για όλους. Οι άλλοι συντάκτες του ιστότοπου θα αφαιρέσουν γρήγορα άρθρα σχετικά με τον εαυτό σας, την εταιρεία σας, την ομάδα σας, την οικογένειά σας, την αθλητική σας ομάδα κλπ. Πριν το ξέρετε, ίσως έχετε έναν πόλεμο επεξεργασίας Wikipedia. Καταπολέμηση των εχθροπραξιών της Βικιπαίδειας: Οι πιο αστείες, πιο περίεργες και μεγαλύτερες μάχες του Wiki Οι επεξεργασίες των πολέμων συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν το μυαλό τους στη Wikipedia. Εδώ είναι δέκα από τις πιο διάσημες διαφωνίες. Διαβάστε περισσότερα στα χέρια σας.
Να θυμάστε ότι οι νέες σελίδες πρέπει να είναι αξιοσημείωτες ώστε να μεταβούν σε μια εγκυκλοπαίδεια. Εκτός από τις προσωπικές σελίδες, το περιεχόμενο όπως τα δοκίμια και η αρχική έρευνα δεν θα γίνονται αποδεκτά.
Δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό Wiki με το OneNote
Αν και δεν είναι ένας ιστότοπος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το OneNote εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα προσωπικό wiki. Η εφαρμογή προσφέρει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τους αποκλειστικούς ιστότοπους wiki, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης του wiki, της σύνδεσης σελίδων και των πινάκων περιεχομένου.
Έχουμε γράψει έναν πλήρη οδηγό για τον τρόπο δημιουργίας ενός wiki με το OneNote Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό wiki χρησιμοποιώντας το Microsoft OneNote Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό wiki χρησιμοποιώντας το Microsoft OneNote Ένα wiki είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε και να μοιραστείτε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Εδώ είναι πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε ένα wiki με το OneNote. Διαβάστε περισσότερα αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.
Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Εργαλεία συνεργασίας, Ανάπτυξη ιστού, Εργαλεία για Webmasters, Wiki.