Μπερδεμένη από τα διάφορα πρότυπα Wi-Fi που χρησιμοποιούνται;  Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τα πρότυπα IEEE 802.11ac και τα παλαιότερα ασύρματα πρότυπα.

Τα πιο κοινά πρότυπα και τύποι Wi-Fi εξηγούνται

Διαφήμιση Το Wi-Fi είναι ένας όλος όρος. Κατά μία έννοια, είναι πολύ ακριβής. Εξηγεί μια συγκεκριμένη μέθοδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προτύπων Wi-Fi. Ο δρομολογητής, ο φορητός υπολογιστής, το tablet, το smartphone και οι έξυπνες οικιακέ

Διαφήμιση

Το Wi-Fi είναι ένας όλος όρος. Κατά μία έννοια, είναι πολύ ακριβής. Εξηγεί μια συγκεκριμένη μέθοδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προτύπων Wi-Fi. Ο δρομολογητής, ο φορητός υπολογιστής, το tablet, το smartphone και οι έξυπνες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν όλα τα διαφορετικά ασύρματα πρότυπα για να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Τα ασύρματα πρότυπα αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια. Οι ενημερώσεις φέρνουν γρηγορότερο διαδίκτυο, καλύτερες συνδέσεις, πιο ταυτόχρονες συνδέσεις και ούτω καθεξής.

Το θέμα είναι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η απλή λιτανεία των ασύρματων προτύπων και προδιαγραφών προκαλεί σύγχυση. Ακολουθεί η πλήρης κατάρρευση των προτύπων Wi-Fi.

Τα πρότυπα Wi-Fi εξηγούνται

Τα ασύρματα πρότυπα είναι ένα σύνολο υπηρεσιών και πρωτοκόλλων που υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί το δίκτυό σας Wi-Fi (και άλλα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων).

Το πιο συνηθισμένο σύνολο ασύρματων προτύπων που θα συναντήσετε είναι το IEEE 802.11 Wireless LAN (WLAN) & Mesh. Το IEEE ενημερώνει το πρότυπο Wi-Fi 802.11 κάθε λίγα χρόνια. Το τρέχον πρότυπο Wi-Fi είναι 802.11ac, ενώ το πρότυπο Wi-Fi επόμενης γενιάς, 802.11ax, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια σύντομη ιστορία των ασύρματων προτύπων

Πίνακας σύγκρισης Wi-Fi

Δεν είναι παρωχημένα όλα τα παλιά πρότυπα Wi-Fi. Τουλάχιστον, όχι ακόμα. Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό των προτύπων Wi-Fi και εάν το πρότυπο εξακολουθεί να είναι ενεργό.

IEEE 802.11

Το πρωτότυπο! Δημιουργημένο το 1997, αυτό το πρότυπο που τώρα έλειπε υποστήριξε μια ταχύτατη γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης μεγαβάτ ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Οι συσκευές που χρησιμοποιούν αυτό δεν έχουν κατασκευαστεί για πάνω από μια δεκαετία και δεν θα λειτουργούν με τον σημερινό εξοπλισμό.

IEEE 802.11a

Δημιουργήθηκε το 1999, αυτή η έκδοση του Wi-Fi λειτουργεί στη ζώνη των 5GHz. Αυτό έγινε με την ελπίδα να συναντήσουμε λιγότερες παρεμβολές, καθώς πολλές συσκευές (όπως τα περισσότερα ασύρματα τηλέφωνα) χρησιμοποιούν επίσης τη ζώνη 2.4GHz. Το 802.11a είναι αρκετά γρήγορο, με τα μέγιστα ποσοστά δεδομένων να συμπίπτουν στα 54Mbps. Ωστόσο, η συχνότητα των 5GHz έχει περισσότερες δυσκολίες με αντικείμενα που βρίσκονται στη διαδρομή του σήματος, έτσι ώστε η περιοχή είναι συχνά κακή.

IEEE 802.11b

Δημιουργήθηκε επίσης το 1999, το πρότυπο αυτό χρησιμοποιεί την πιο συνηθισμένη ζώνη 2.4GHz και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 11Mbps. Το 802.11b ήταν το πρότυπο που ξεκίνησε τη δημοτικότητα του Wi-Fi.

IEEE 802.11g

Σχεδιασμένο το 2003, το πρότυπο 802.11g αύξησε το μέγιστο ρυθμό δεδομένων στα 54Mbps διατηρώντας παράλληλα τη χρήση της αξιόπιστης ζώνης 2.4GHz. Αυτό οδήγησε σε ευρεία υιοθέτηση του προτύπου.

IEEE 802.11n

Εισήχθη το 2009, αυτή η έκδοση είχε αργή αρχική υιοθέτηση. Το 802.11n λειτουργεί τόσο στα 2.4GHz όσο και στα 5GHz, καθώς και στη χρήση πολλαπλών καναλιών. Κάθε κανάλι προσφέρει μέγιστη ταχύτητα δεδομένων 150Mbps, που σημαίνει ότι η μέγιστη ταχύτητα δεδομένων του προτύπου είναι 600Mbps.

IEEE 802.11ac

Το πρότυπο ac είναι αυτό που θα βρείτε τις περισσότερες ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιούν κατά τη στιγμή της γραφής. Αρχικά κυκλοφόρησε το 2014, αυξάνει δραστικά τη διακίνηση δεδομένων για συσκευές Wi-Fi έως και τα 1.300 megabit ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον, το AC προσθέτει υποστήριξη MU-MIMO, επιπλέον κανάλια εκπομπής Wi-Fi για τη ζώνη των 5GHz και υποστήριξη για περισσότερη κεραία σε ένα μόνο δρομολογητή.

IEEE 802.11ax

Έπειτα, ο δρομολογητής σας και οι ασύρματες συσκευές σας είναι το πρότυπο. Όταν το τσεκούρι ολοκληρώσει την εκτόξευσή του, θα έχετε πρόσβαση σε θεωρητική απόδοση δικτύου 10Gbps - περίπου 30-40% βελτίωση σε σχέση με το πρότυπο ac. Επιπλέον, το ασύρματο τσεκούρι θα αυξήσει την χωρητικότητα δικτύου προσθέτοντας υποκαναλούς εκπομπής, αναβαθμίζοντας το MU-MIMO και επιτρέποντας ταυτόχρονα ροές δεδομένων.

Μπορείτε να κατεβάσετε το χαμηλό πρότυπο 802.11ax εδώ. Τι είναι το Wi-Fi 6 και χρειάζεστε ένα νέο δρομολογητή; Τι είναι το Wi-Fi 6 και χρειάζεστε ένα νέο δρομολογητή; Υπάρχει ένα νέο ασύρματο πρότυπο. Αλλά τι είναι το Wi-Fi 6; Και θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 6; Διαβάστε περισσότερα .

Μπορούν όλα τα πρότυπα Wi-Fi να επικοινωνούν;

Δύο συσκευές που χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο Wi-Fi μπορούν να επικοινωνούν χωρίς περιορισμούς. Εντούτοις, προκύπτουν ζητήματα όταν προσπαθείτε να συνδέσετε δύο συσκευές που χρησιμοποιούν διαφορετικά, δυνητικά ασύμβατα ασύρματα πρότυπα.

  • Τον τελευταίο καιρό, ο δρομολογητής και οι συσκευές σας που χρησιμοποιούν το 802.11ac μπορούν να επικοινωνούν ευτυχώς.
  • Οι συσκευές που χρησιμοποιούν 802.11b, g και n μπορούν όλοι να επικοινωνούν με ένα δρομολογητή εναλλασσόμενου ρεύματος.
  • Το 11b δεν μπορεί να επικοινωνεί με ένα, και το αντίστροφο.
  • Το 11g δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το b και αντίστροφα.

Το αρχικό πρότυπο του 1997 (τώρα γνωστό ως κληρονομιά 802.11) είναι πλέον παρωχημένο, ενώ τα πρότυπα a και b πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Προβλήματα υλικολογισμικού παλαιότερων προδιαγραφών Wi-Fi

Εάν αγοράζετε μια νέα συσκευή, πραγματοποιείτε την αγορά σας με τη γνώση ότι όταν την αποκτήσετε στο σπίτι, θα συνδεθεί στον δρομολογητή σας. Αν έχετε παλιό δρομολογητή, χρησιμοποιώντας ένα παλιό πρότυπο Wi-Fi, αυτό δεν συμβαίνει.

Το ίδιο ισχύει και αν διαθέτετε μια συσκευή παλαιού τύπου.

Για παράδειγμα, εάν φέρετε στο σπίτι σας έναν λαμπερό δρομολογητή 802.11ac για να εκπέμψει Wi-Fi σε όλες τις σκοτεινές εσοχές, δεν σημαίνει ότι η παλιά σας συσκευή μπορεί ξαφνικά να χρησιμοποιήσει το πρότυπο AC. Θα λάβετε μερικά από τα οφέλη του δρομολογητή, όπως η αύξηση της εμβέλειας, αλλά η σύνδεσή σας είναι τόσο γρήγορη όσο το πρότυπο Wi-Fi της συσκευής.

Εάν η συσκευή σας χρησιμοποιεί 802.11n, θα συνδεθεί και θα μεταδοθεί μόνο χρησιμοποιώντας το πρότυπο n.

Τι είναι το Wi-Fi 6;

Το Wi-Fi 6 είναι το ασύρματο σύνηθες σύστημα ονομασίας του Wi-Fi Alliance. Η Wi-Fi Alliance υποστηρίζει ότι η ορολογία 802.11 προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. Αυτοί έχουν δίκιο; η ενημέρωση ενός ή δύο γράμματα δεν δίνει στους χρήστες πολλές πληροφορίες για να δουλέψουν.

Το σύστημα ονομασίας του Wi-Fi Alliance εκτελείται ταυτόχρονα με τη σύμβαση IEEE 802.11. Δείτε πώς τα πρότυπα ονομασίας συσχετίζονται:

  • Wi-Fi 6: 802.11ax (έρχεται το 2019)
  • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)
  • Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
  • Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
  • Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
  • Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
  • Legacy: 802.11 (1997)

Τώρα ασφαλίστε το δρομολογητή Wi-Fi ενώ μπορείτε

Η αναβάθμιση των συσκευών σας με το πιο πρόσφατο πρότυπο Wi-Fi συνοδεύεται από σωρούς παροχών και όχι μόνο την αύξηση της ταχύτητας. Η αναβάθμιση του δρομολογητή σας είναι πολύ πιο εύκολη τώρα που μπορείτε να διαφοροποιήσετε τα διάφορα πρότυπα Wi-Fi.

Ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι η ασφάλεια του δικτύου σας. Εδώ είναι απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε το οικιακό δίκτυο Wi-Fi σας μέσα σε λίγα λεπτά 7 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του δρομολογητή σας και του δικτύου Wi-Fi σε πρακτικά 7 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του δρομολογητή σας και το δίκτυο Wi-Fi σε λεπτά Είναι κάποιος sniffing και υποκλοπές στην κυκλοφορία Wi-Fi, κλέβοντας τους κωδικούς πρόσβασης και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών; Θα μάθαινα καν αν κάποιος ήταν; Πιθανώς όχι, ασφαλίστε το ασύρματο δίκτυό σας με αυτά τα 7 απλά βήματα. Διαβάστε περισσότερα !

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Δίκτυα Υπολογιστών, Wi-Fi.