Ο ασύρματος δρομολογητής σας είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζετε;  Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε ποιο πρωτόκολλο ασφαλείας πληκτρολογείτε στον δρομολογητή Wi-Fi.

WEP, WPA ή WPA2: Πώς να πείτε ποια ασφάλεια πληκτρολογεί το Wi-Fi σας

Διαφήμιση Γνωρίζατε ότι η σύνδεσή σας Wi-Fi χρησιμοποιεί έναν από τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους ασφαλείας; Ενώ όλοι τους είναι διαφορετικοί, δεν είναι όλοι ίσοι. ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθετε τι τύπο ασφαλείας χρησιμοποιεί το Wi-Fi σας. Ας εξερευνήσουμε τους τέσσερις τύπους ασφαλείας

Διαφήμιση

Γνωρίζατε ότι η σύνδεσή σας Wi-Fi χρησιμοποιεί έναν από τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους ασφαλείας; Ενώ όλοι τους είναι διαφορετικοί, δεν είναι όλοι ίσοι. ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθετε τι τύπο ασφαλείας χρησιμοποιεί το Wi-Fi σας.

Ας εξερευνήσουμε τους τέσσερις τύπους ασφαλείας Wi-Fi και να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες για χρήση.

Ποιοι είναι οι 4 τύποι ασφαλείας Wi-Fi;

Η ασφάλεια Wi-Fi διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους. Δεν είναι όλοι εξίσου ασφαλείς, κάτι το οποίο είναι σημαντικό να θυμάστε όταν ελέγχετε το πρωτόκολλο του δικού σας δικτύου.

1. Το πρωτόκολλο WEP (Wired Equivalent Privacy)

Το WEP είναι ο παλαιότερος τύπος ασφαλείας, ο οποίος εισέρχεται στον κόσμο υπολογιστών το 1997. Λόγω της ηλικίας του, εξακολουθεί να επικρατεί στη σύγχρονη εποχή στα παλαιότερα συστήματα. Από όλα τα πρωτόκολλα, το WEP θεωρείται το λιγότερο ασφαλές.

2. Το πρωτόκολλο Wi-Fi Protected Access (WPA)

Το WPA έφτασε ως διάδοχος του WEP λόγω των ελαττωμάτων που βρέθηκαν στο WEP. Έχει επιπλέον χαρακτηριστικά πάνω από τον παλαιότερο αδελφό της, όπως το πρωτόκολλο προσωρινής ακεραιότητας κλειδιών (TKIP). Αυτή η λειτουργία ήταν ένα δυναμικό κλειδί 128-bit το οποίο ήταν πιο δύσκολο να εισέλθει από το στατικό, αμετάβλητο κλειδί του WEP.

Εισήγαγε επίσης τον Έλεγχο Ακεραιότητας Μηνυμάτων, ο οποίος σαρώθηκε για τυχόν αλλαγμένα πακέτα που έστειλαν οι χάκερ.

3. Το πρωτόκολλο Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2)

Το WPA2 είναι ο διάδοχος του WPA και φέρνει περισσότερες δυνατότητες στο μίγμα. Αντικατέστησε το TKIP με το Πρωτόκολλο Κώδικας Επαλήθευσης Κώδικας Επαλήθευσης Μπλοκ Κλειδιών κρυπτογράφησης (CCMP), το οποίο έκανε καλύτερη δουλειά με την κρυπτογράφηση δεδομένων.

Το WPA2 ήταν πολύ επιτυχημένο και διατηρεί τη θέση του ως κορυφαίο πρωτόκολλο από το 2004. Στην πραγματικότητα, στις 13 Μαρτίου 2006, η Wi-Fi Alliance δήλωσε ότι όλες οι μελλοντικές συσκευές με το εμπορικό σήμα Wi-Fi έπρεπε να χρησιμοποιούν το WPA2.

4. Το πρωτόκολλο Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3)

Το WPA3 είναι το νέο παιδί στο μπλοκ και μπορείτε να το βρείτε σε δρομολογητές που παράγονται το 2019. Με αυτό το νέο format, το WPA3 φέρνει καλύτερη κρυπτογράφηση στα δημόσια δίκτυα για να αποτρέψει τους χάκερς να συλλέγουν πληροφορίες από αυτούς.

Είναι επίσης πιο εύκολο να συνδεθείτε με έναν δρομολογητή WPA3 με μια συσκευή χωρίς οθόνη και έχει κάποιες πρόσθετες λειτουργίες για την προστασία από τις επιθέσεις βίας.

Είναι πιθανό να είναι το νέο πρότυπο WPA στο μέλλον, οπότε είναι καλή ιδέα να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το WPA3 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια WPA3 και Wi-Fi Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το WPA3 και το Wi-Fi Ασφάλεια Το νεότερο πρότυπο Wi-Fi Security Wi-Fi Alliance είναι το WPA3. Τι βελτιώνει; Ο δρομολογητής θα το χρησιμοποιήσει; Και πότε θα είναι διαθέσιμο το WPA3; Διαβάστε περισσότερα .

Γιατί οι τύποι ασφαλείας Wi-Fi έχουν σημασία

Μια κλειδαριά που ανοίγει σε μια ψηφιακή οθόνη
Image Credit: maxkabakov / ΚατάθεσηΦωτογραφίες

Η γνώση του πρωτοκόλλου ασφαλείας Wi-Fi είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του δικτύου σας. Τα παλαιότερα πρωτόκολλα είναι πιο ευάλωτα από ό, τι τα νεότερα και είναι πολύ πιθανό να υποστούν μια προσπάθεια hacking. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι παλαιότερες εκδόσεις είναι πιο αδύναμες από τις νεώτερες:

  1. Τα παλαιότερα πρωτόκολλα σχεδιάστηκαν σε προγενέστερο χρόνο, πριν κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερ επιτέθηκαν στους δρομολογητές. Τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα έχουν καθοριστεί για αυτά τα εκμεταλλεύματα, ενώ οι παλαιότερες εκδόσεις τους έχουν ακόμη κρυμμένα μέσα στον κώδικα τους.
  2. Όσο περισσότερο υπάρχει ένα πρωτόκολλο, τόσο πιο χρόνο οι χάκερ πρέπει να σπάσουν την ασφάλεια. Λόγω του ότι ο WEP βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό, οι χάκερ έχουν βρει πολλά μέσα του, καθιστώντας το ένα ανασφαλές πρωτόκολλο στη σύγχρονη εποχή.

Ποιο είδος ασφαλείας Wi-Fi χρησιμοποιώ;

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο έλεγχος του τύπου είναι απαραίτητος, καθώς και τι πρέπει να χρησιμοποιείτε και γιατί τα παλαιότερα πρωτόκολλα δεν είναι τόσο καλά. Ας δούμε λοιπόν πώς ελέγχετε τον τύπο σύνδεσης σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το καλύτερο.

Έλεγχος του τύπου ασφαλείας Wi-Fi στα Windows 10

Στα Windows 10, εντοπίστε το εικονίδιο σύνδεσης Wi-Fi στη γραμμή εργασιών. Κάντε κλικ σε αυτό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες κάτω από την τρέχουσα σύνδεση Wi-Fi. Πραγματοποιήστε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε τα στοιχεία Wi-Fi στην περιοχή Ιδιότητες . Κάτω από αυτό, αναζητήστε τον Τύπο ασφαλείας, ο οποίος εμφανίζει το πρωτόκολλο του Wi-Fi.

Έλεγχος του τύπου ασφαλείας Wi-Fi στο macOS

Ο έλεγχος του τύπου ασφαλείας Wi-Fi στο macOS είναι πολύ εύκολο. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option και κάντε κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi στη γραμμή εργαλείων. Θα εμφανίσει τα στοιχεία του δικτύου σας, συμπεριλαμβανομένου του τύπου ασφαλείας που χρησιμοποιείτε.

Έλεγχος του τύπου ασφαλείας Wi-Fi στο Android

Για να ελέγξετε ένα τηλέφωνο Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια ανοίξτε την κατηγορία Wi-Fi . Επιλέξτε τον δρομολογητή στον οποίο είστε συνδεδεμένοι και δείτε τα στοιχεία του. Θα δηλώσει ποιος τύπος ασφαλείας είναι η σύνδεσή σας. Σημειώστε ότι η διαδρομή προς αυτήν την οθόνη ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή σας.

Έλεγχος του τύπου ασφαλείας Wi-Fi σε ένα iPhone

Δυστυχώς, στο iOS δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε την ασφάλεια Wi-Fi. Αν θέλετε να ελέγξετε τη δύναμη ασφαλείας του Wi-Fi, το καλύτερο στοίχημά σας είναι είτε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή είτε να συνδεθείτε στο δρομολογητή μέσω του τηλεφώνου.

Τι να κάνετε στη συνέχεια με την ασφάλεια Wi-Fi

Ένας δρομολογητής με ασπίδα για να αντιπροσωπεύει ασφάλεια Wi-Fi
Πιστωτική Εικόνα: maxxyustas / DepositPhotos

Μόλις βρείτε τον τύπο ασφαλείας Wi-Fi, πώς χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια; Ας καταρρίψουμε το ιδανικό σας σχέδιο δράσης για κάθε πρωτόκολλο.

Τι να κάνετε αν ο τύπος ασφαλείας σας είναι WPA3

Εάν η σύνδεσή σας χρησιμοποιεί WPA3, συγχαρητήρια. Χρησιμοποιείτε τα καλύτερα πρωτόκολλα Wi-Fi και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρησιμοποιείτε σύγχρονο υλικό, οπότε η αναβάθμιση μπορεί να περιμένει τουλάχιστον μερικά ακόμη χρόνια.

Τι να κάνετε αν ο τύπος ασφαλείας σας είναι WPA2

Το WPA2 είναι επίσης ένα ασφαλές πρωτόκολλο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ενημέρωση του υλικού σας. Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε να μείνετε ενημερωμένοι, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο τρέχον κύμα εκτόξευσης δρομολογητών με συμβατότητα WPA3. Εάν σας άρεσε ο ήχος των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στο πρωτόκολλο WPA3, θα πρέπει να εξετάσετε την αναβάθμιση σε ένα δρομολογητή που την υποστηρίζει.

Τι να κάνετε αν ο τύπος ασφαλείας σας είναι WEP ή WPA

Εάν το δίκτυό σας είναι είτε WEP είτε WPA (χωρίς αριθμούς μετά από αυτό), τότε κινδυνεύετε από μια επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ως αποτέλεσμα, θα θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε δρομολογητή συμβατό με WPA2 ή WPA3 για να εξασφαλίσετε τον εαυτό σας.

Αξίζει επίσης να ελέγξετε αν ο δρομολογητής σας έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί έναν μικρότερο τύπο ασφαλείας. Διαβάστε το εγχειρίδιο για τον τρέχον δρομολογητή και ελέγξτε αν μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο ασφαλείας. Εάν δεν μπορείτε, αξίζει να επενδύσετε σε ένα νέο δρομολογητή.

Ευτυχώς, ακόμη και τα φθηνότερα μοντέλα που είναι διαθέσιμα σήμερα υποστηρίζουν το WPA2, λόγω της συμμαχίας του Wi-Fi που υπαγορεύει ότι πρέπει. Επιπλέον, μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ποιοτικό προϊόν, αναζητώντας τα καλύτερα εμπορικά σήματα κατά την αγορά ενός ασύρματου δρομολογητή Ποιες Μάρκες είναι καλύτερες κατά την αγορά ενός ασύρματου δρομολογητή; Ποιες μάρκες είναι καλύτερες κατά την αγορά ενός ασύρματου δρομολογητή; Δεν είναι όλοι οι ασύρματοι δρομολογητές ισότιμοι - και το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά σήματα του δρομολογητή. Εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιόπιστα εμπορικά σήματα μαζί με μερικά που δεν είναι τόσο πολύ. Διαβάστε περισσότερα .

Η διαφορά μεταξύ WPA "Προσωπικά" και "Επιχείρηση"

Εάν το πρωτόκολλό σας είναι WPA, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχει επισημανθεί είτε "Προσωπικά" είτε "Επιχείρηση". Το "Προσωπικά" είναι για οικιακή χρήση και το "Enterprise" διαθέτει ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να το καταστήσει κατάλληλο για ευαίσθητη επαγγελματική χρήση. Το προσωπικό επίπεδο είναι καλό για καθημερινή χρήση, οπότε μην ανησυχείτε αν ο οικιακός σας δρομολογητής δεν χρησιμοποιεί την ασφάλεια σε επίπεδο επιχείρησης.

Διατηρείτε το δίκτυό σας Wi-Fi ασφαλή

Εάν ανησυχείτε ότι οι hackers μπαίνουν στο δίκτυό σας, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το καλύτερο πρωτόκολλο ασφαλείας που μπορείτε. Οι χρήστες WPA3 και WPA2 δεν πρέπει να ανησυχούν, ενώ οι χρήστες WPA και WEP πρέπει να εξετάσουν την αναβάθμιση.

Η διατήρηση του δικτύου Wi-Fi σας μπορεί να είναι τρομακτική. Ευτυχώς, μπορείτε να το κάνετε λίγο λιγότερο αγχωτικό κάνοντας μερικούς απλούς τρόπους για να εξασφαλίσετε το δρομολογητή σας. 7 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του δρομολογητή σας και του δικτύου Wi-Fi σε λεπτά 7 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του δρομολογητή σας και του δικτύου Wi-Fi σε λίγα λεπτά Είναι κάποιος οσφραίνοντας και υποκλοπής στην κυκλοφορία Wi-Fi, κλέβοντας τους κωδικούς πρόσβασης και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών; Θα μάθαινα καν αν κάποιος ήταν; Πιθανώς όχι, ασφαλίστε το ασύρματο δίκτυό σας με αυτά τα 7 απλά βήματα. Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: κρυπτογράφηση, Wi-Fi, ασύρματη ασφάλεια.