Η εταιρεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα Purism κυκλοφόρησε μια συλλογή εφαρμογών κοινωνικής προστασίας απορρήτου που ονομάζεται Librem One.

Τι είναι το Librem One; Τα πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, και αν αξίζει τον κόπο

Διαφήμιση Purism, η εταιρεία κοινωνικών σκοπών που κάνει συσκευές που σέβονται την ιδιωτικότητά σας, θέλει να μας προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική λύση στους περιβόλιους κήπους των Android και iOS. Μπορεί να έχετε ακούσει για την επερχόμενη Librem 5, μια crowdfunded συσκευή που τρέχει εντελώς δωρεάν λογισμικό. Τώρα η εταιρεία πιέζει το Librem One,

Διαφήμιση

Purism, η εταιρεία κοινωνικών σκοπών που κάνει συσκευές που σέβονται την ιδιωτικότητά σας, θέλει να μας προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική λύση στους περιβόλιους κήπους των Android και iOS. Μπορεί να έχετε ακούσει για την επερχόμενη Librem 5, μια crowdfunded συσκευή που τρέχει εντελώς δωρεάν λογισμικό.

Τώρα η εταιρεία πιέζει το Librem One, μια πλήρης σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών που βασίζονται σε κώδικα ανοιχτού κώδικα.

Το Librem One προσφέρει ιδιωτικά μηνύματα, αλληλογραφία, VPN και κοινωνική δικτύωση. Αλλά δεδομένου του πόσο καχυποψία πολλοί άνθρωποι με συνείδηση ​​της ιδιωτικής ζωής έχουν οποιαδήποτε υπηρεσία που τρέχει σε διακομιστές κάποιου άλλου, για ποιον είναι Librem One;

Τι είναι το Librem One;

Οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο Librem One

Το Librem One είναι μια δέσμη των online υπηρεσιών από το Purism. Αυτά τα εργαλεία σας παρέχουν μια σουίτα σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας που δεν απαιτούν τον έλεγχο των δεδομένων σας και δεν σας κλειδώνουν μόνο για να συνομιλούν με άλλους χρήστες του Librem One. Ο Purism δεν υπόσχεται διαφημίσεις ούτε παρακολούθηση. Η συλλογή αποτελείται από τέσσερα στοιχεία, με περισσότερα να έρθουν στο μέλλον.

1. Librem Chat

Το Librem Chat βασίζεται στο Matrix, ένα πρωτόκολλο ανοικτής συνομιλίας που έχει κυκλοφορήσει από το 2014. Το Matrix κάνει για τα άμεσα μηνύματα και το VOIP τι κάνει το SMTP για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επιτρέπει σε άτομα που χρησιμοποιούν διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών (πιστεύουν ότι το Gmail και το Yahoo) επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση που χρησιμοποιούν τα iMessage, τα Google Messages και το Facebook Messenger, τα οποία απαιτούν από όλους να χρησιμοποιούν την ίδια υπηρεσία για να συνομιλήσουν.

Έτσι, το Librem Chat είναι ένας νέος πάροχος υπηρεσιών, και όχι μια νέα υπηρεσία. Είναι ένας νέος τρόπος αλληλεπίδρασης με την υποδομή που υπάρχει ήδη. Μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους χρήστες Matrix στο librem.one, matrix.org ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα Matrix. Οι εφαρμογές για κινητά βασίζονται στο Riot, έναν υπάρχοντα πελάτη συνομιλίας Matrix. Το Matrix υποστηρίζει κρυπτογραφημένα κείμενα κρυπτογραφημένου κειμένου, φωνής και βίντεο από το τέλος μέχρι το τέλος.

Λήψη: Librem Chat (Android | iOS)

2. Librem Mail

Το Librem Mail είναι μια υπηρεσία κρυπτογραφημένου ταχυδρομείου από άκρο σε άκρο. Το κρυπτογραφημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύπλοκη για τη δημιουργία.

Το Librem Mail χρησιμοποιεί το K-9 Mail και το OpenKeychain. Αυτός ο συνδυασμός παίρνει την πρόκληση από τη χρήση κρυπτογραφημένης αλληλογραφίας. Οι χρήστες του Librem Mail μπορούν να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με οποιονδήποτε έχει κρυπτογραφηθεί μέσω του OpenPGP.

Το Librem Mail είναι η μόνη εφαρμογή Librem One που δεν υπάρχει ακόμα για iPhone.

Λήψη: Librem Mail (Android)

3. Librem Social

Το Mastodon: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon: Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon: Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon: Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon είναι έξω για να καταργήσετε το Twitter ως το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο microblogging εκεί - αλλά θα πετύχει; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νεοφερμένο. Διαβάστε περισσότερα . Αντί να φιλοξενεί τους λογαριασμούς και τις θέσεις του καθενός σε διακομιστές μιας επιχείρησης, ο Mastodon εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους να φιλοξενούν τις δικές τους.

Πολλοί διακομιστές Mastodon φιλοξενούνται από ενθουσιώδες, και μπορούν να κατεβούν σε μια στιγμή μια ειδοποίηση, λαμβάνοντας τα δεδομένα σας μαζί τους. Με το Librem Social, το Purism προσφέρει ένα επαγγελματικά συντηρημένο διακομιστή που υποστηρίζεται μέσω πληρωμένων συνδρομών (όχι ότι πρέπει να πληρώσετε για πρόσβαση στο διακομιστή). Αυτό μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία από ό, τι μπορεί να έχετε βιώσει με διάφορους διακομιστές Mastodon μέχρι σήμερα.

Η εφαρμογή Android είναι μια πιρούνι του Tusky. Η έκδοση iOS βασίζεται στο Amaroq.

Λήψη: Librem Social (Android | iOS)

4. Librene Tunnel

Το Librem Tunnel είναι ένα VPN για να διατηρήσετε τη συμπεριφορά περιήγησης ιστού σας ιδιωτική. Η υπηρεσία είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο και, σύμφωνα με το Purism, ανώνυμη. Η εταιρεία συνεργάζεται με ιδιωτική πρόσβαση στο διαδίκτυο για την παροχή της δυνατότητας.

Η εφαρμογή Android χρησιμοποιεί τον κώδικα από το OpenVPN. Η εφαρμογή iOS βασίζεται σε έναν πελάτη πρόσβασης ιδιωτικού Internet με ανοικτή πηγή.

Λήψη: Librem Tunnel (Android | iOS)

Librem One και το Librem 5

Το Purism Librem 5 smartphone

Το Purism κάνει μια σειρά φορητών υπολογιστών Librem που τρέχουν μόνο ελεύθερο λογισμικό και έρχονται με διακόπτες θανάτου υλικού για την κάμερα web, το μικρόφωνο, το Wi-Fi και το Bluetooth. Εάν όλα πάνε καλά, ένα τηλέφωνο Libret θα κυκλοφορήσει το 2019. Σκοπός του είναι να είναι το πρώτο smartphone έτοιμο για καταναλωτές που τρέχει εντελώς δωρεάν λογισμικό. Όπως και με τους φορητούς υπολογιστές Librem, η ιδιωτικότητα είναι ο κύριος χώρος πωλήσεων.

Το Librem 5 δεν προορίζεται να είναι μια συσκευή αποκλειστικά για tinkerers και χάκερ. Θα είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση iPhone ή Android. Αλλά, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, αυτά τα τηλέφωνα είναι λιγότερα σχετικά με λειτουργίες ή χαρακτηριστικά και περισσότερα για τις υπηρεσίες. Το ερώτημα δεν είναι αν μια συσκευή μπορεί να παίξει μουσική-είναι εάν μπορεί να παίξει το Spotify.

Το τηλέφωνο του Purism δεν θα έρθει με το Spotify. Μην περιμένετε το Instagram ή το Snapchat. Ακόμα κι αν το Librem 5 θα μπορούσε να προσελκύσει αυτές τις εταιρείες, αυτές οι εφαρμογές θα νικήσουν το σημείο ενός τηλεφώνου που δεν σας παρακολουθεί. Αυτές οι εταιρείες είναι όλα κατασκοπεία σε σας 4 τρόποι Instagram είναι κατασκοπεία σε σας Right Now 4 τρόποι Instagram είναι κατασκοπεία σε σας Right Now Από την απόκτηση του Facebook από Instagram, ορισμένοι χρήστες έχουν ύποπτος. Παρόλο που δεν είναι κακόβουλο κοινωνικό δίκτυο, είναι τελείως πιστευτό το γεγονός ότι το Instagram μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας κατασκοπεύσει. Διαβάστε περισσότερα .

Με το Librem 5, δεν επιλέγετε μόνο μια εναλλακτική συσκευή, επιλέγετε εναλλακτικές υπηρεσίες. Αυτές οι υπηρεσίες, όπως το ίδιο το τηλέφωνο, είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το απόρρητό σας. Η δοκιμή τους στο Android ή στο iOS σας δίνει προηγουμένως την ευκαιρία να διαπιστώσετε αν η αλλαγή σε Librem 5 μπορεί να είναι εφικτή.

Κάτω από το Librem One

Κατάλογος προϊόντων και υπηρεσιών Purism

Το Librem One βασίζεται εξ ολοκλήρου σε έργα ελεύθερου λογισμικού που ήδη υπάρχουν. Αυτό δεν είναι κακό. Είναι στην πραγματικότητα μέρος του πώς η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού προορίζεται να λειτουργήσει. Μικρές εταιρείες όπως το Purism μπορούν να χτυπήσουν στο έδαφος χωρίς να χρειαστούν να κατασκευάσουν τα πάντα από το μηδέν. Το purism μπορεί να φέρει νέους χρήστες σε υπάρχοντα έργα, βοηθώντας αυτές τις πλατφόρμες να αναπτυχθούν. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω ανάπτυξη και κάνει την εμπειρία καλύτερη για όλους.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι όλα όσα προσφέρει η Librem One είναι ήδη διαθέσιμα αλλού. Το Librem One δεν είναι η πρώτη κρυπτογραφημένη υπηρεσία αλληλογραφίας, είναι μια άλλη επιλογή. Για μερικά χρόνια, το Matrix προσέφερε στους ανθρώπους να γνωρίσουν με έναν πιο ανθεκτικό και λιγότερο συγκεντρωτικό τρόπο να αλληλοενημερώνονται. Το Mastodon είναι μια υπάρχουσα ελεύθερη και ανοιχτή εναλλακτική λύση στο Twitter. Υπάρχουν περισσότερα από μερικά VPN για κινητές συσκευές Πώς να ρυθμίσετε ένα ασφαλές και δωρεάν VPN στο Android Πώς να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και δωρεάν VPN στο Android Ανησυχούν για τα ζητήματα ασφάλειας γύρω από τα δωρεάν δίκτυα VPN; Θα μπορούσε να είναι καιρός να δοκιμάσετε τη νέα δωρεάν λειτουργία VPN της Opera στο Android. Διαβάστε περισσότερα .

Ακόμη και οι εφαρμογές Android και iOS ήδη υπάρχουν, με διαφορετικά ονόματα.

Εν ολίγοις, αυτό που ανακοίνωσε η Purism δεν είναι μια σειρά νέων υπηρεσιών. Αντ 'αυτού, αυτό που προσφέρεται είναι μια νέα ανασυσκευασία των πραγμάτων που επιπλέουν στο GitHub. Αλλά αυτό δεν είναι το σημείο. Αυτό που το Purism έχει κάνει είναι να δώσει στους ανθρώπους έναν τρόπο να εξασφαλίσουν καλύτερα το μεγαλύτερο μέρος της online επικοινωνίας τους χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ποια είναι όλα τα διάφορα συστατικά μέρη. Απλά αγοράστε ένα νέο τηλέφωνο, δημιουργήστε έναν λογαριασμό και αρχίστε να είστε πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Παρ 'όλα αυτά, αν είστε ήδη εξοικειωμένοι με όλα αυτά τα έργα, τότε ίσως να αισθανθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα να δείτε εδώ. Ενδέχεται επίσης να δείτε σφάλματα που δεν υπάρχουν στις αρχικές εκδόσεις κάθε εφαρμογής. Παραμένει να δούμε ποιες εκδόσεις θα προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία μακροπρόθεσμα.

Εναλλακτικές λύσεις για το Librem One

Ας πούμε ότι δεν έχετε κανένα συμφέρον να αγοράσετε ποτέ φορητό υπολογιστή ή τηλέφωνο από το Purism. Ή ίσως δεν εμπιστεύεστε μια εταιρεία, ανεξάρτητα από την εταιρεία, που διαχειρίζεται αυτά τα πολλά βασικά εργαλεία. Ευτυχώς, έχετε επιλογές.

  • Για κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πλήρως ή μερικώς ανοιχτό κώδικα πηγής, υπάρχει Tutanota και ProtonMail αντίστοιχα. Προτεραιότητα στην ύπαρξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανοιχτού κώδικα μέσω κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο; Μπορείτε επίσης να δείτε το Kolab Now.
  • Για μηνύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Matrix χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από το Librem One. Ή μπορείτε να κατεβάσετε Signal για έναν πιο συμβατικό πελάτη συνομιλίας "all-in-one".
  • Για την κοινωνική δικτύωση, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για το Mastodon Mastodon: Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon: Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο κοινωνικό δίκτυο Mastodon είναι έξω για να καταργήσετε Twitter ως το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο microblogging εκεί έξω - αλλά θα πετύχει; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νεοφερμένο. Διαβάστε περισσότερα .
  • Όσο για το Librem Tunnel, υπάρχουν τόσες καλές υπηρεσίες VPN Οι καλύτερες υπηρεσίες VPN Οι καλύτερες υπηρεσίες VPN Έχουμε καταρτίσει μια λίστα με ό, τι θεωρούμε τους καλύτερους παρόχους υπηρεσιών εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), ομαδοποιημένους με premium, δωρεάν, και torrent φιλικό. Διαβάστε περισσότερα εκεί έξω, μπορείτε να πάρετε την επιλογή σας.

Αν χρησιμοποιείτε μία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθείτε να υποστηρίζετε το οικοσύστημα που αποτελεί μέρος του Librem One. Εάν περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Matrix ή το κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυτό παρέχει περισσότερα άτομα με τα οποία μπορεί να επικοινωνεί με ασφάλεια το Librem One. Το αντίθετο ισχύει επίσης.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το Librem One;

Το Librem One είναι το one-stop-shop για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Αυτό το καθιστά εύκολο να υποδείξουμε ανθρώπους που δεν διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις ή την υπομονή για την έρευνα μεμονωμένων εργαλείων.

Librem One είναι επίσης καλό για όποιον αγοράζει ένα Librem 5 και θέλει λογισμικό που ξέρει ότι θα τρέξει στη συσκευή του.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να έχετε τον μέγιστο έλεγχο σε αυτό που χρησιμοποιείτε, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εργαλείων για να προστατεύσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Ορισμένες επιλογές, όπως η κρυπτογραφημένη αλληλογραφία Disroot και η αποθήκευση σύννεφων Το Best Private Encrypted Email και το Cloud Office Suite είναι αποπροσανατολισμός Το καλύτερο ιδιωτικό κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το Cloud Office Suite είναι το Disroot Disroot είναι μια εθελοντική πλατφόρμα που εστιάζει στην προστασία του ιδιωτικού σας απόρρητου, , συμπεριλαμβανομένης μιας online σουίτας γραφείου. Διαβάστε περισσότερα, προσφέροντας χαρακτηριστικά που το Librem One δεν έχει ακόμα. Μπορείτε να περιμένετε για το Purism να προσθέσετε περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες ή μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα καλύτερα εργαλεία προστασίας προσωπικών δεδομένων ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα που είναι ήδη διαθέσιμα.

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με το: Librem One, Online Privacy, Open Source.