Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προγραμματισμό;  Αξίζει να μάθετε για τον λειτουργικό προγραμματισμό και ποιες γλώσσες προγραμματισμού το υποστηρίζουν.

5 λειτουργικές γλώσσες προγραμματισμού πρέπει να ξέρετε

Διαφήμιση Εάν ξοδεύετε οποιοδήποτε χρόνο διαβάζοντας τις τάσεις προγραμματισμού στο διαδίκτυο, θα έχετε ακούσει για τον λειτουργικό προγραμματισμό. Ο όρος ρίχνεται αρκετά συχνά, αλλά τι σημαίνει αυτό; Ακόμα κι αν γνωρίζετε ποιο λειτουργικό προγραμματισμό είναι, ίσως να είστε ασαφείς σχετικά με τις γλώσσες που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό. Μετά από όλα, δεν δημιουργούνται ίσες όλες οι γλώσσες προγραμματισμού. Παρόλο που μπορείτε να εφαρμόσετε λειτουργικά παραδείγματα προγραμματισμού σε πολλές γλώσσες, υπάρχουν ακόμα κάποιες όπου θα αισθανθείτε πολύ πιο άνετα. Τι είναι ο λειτουργικός προγραμματισμ

Διαφήμιση

Εάν ξοδεύετε οποιοδήποτε χρόνο διαβάζοντας τις τάσεις προγραμματισμού στο διαδίκτυο, θα έχετε ακούσει για τον λειτουργικό προγραμματισμό. Ο όρος ρίχνεται αρκετά συχνά, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Ακόμα κι αν γνωρίζετε ποιο λειτουργικό προγραμματισμό είναι, ίσως να είστε ασαφείς σχετικά με τις γλώσσες που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό. Μετά από όλα, δεν δημιουργούνται ίσες όλες οι γλώσσες προγραμματισμού. Παρόλο που μπορείτε να εφαρμόσετε λειτουργικά παραδείγματα προγραμματισμού σε πολλές γλώσσες, υπάρχουν ακόμα κάποιες όπου θα αισθανθείτε πολύ πιο άνετα.

Τι είναι ο λειτουργικός προγραμματισμός;

Αν έχετε ένα ιστορικό στα μαθηματικά, έχετε ένα ξεκίνημα στον λειτουργικό προγραμματισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το λειτουργικό πρότυπο προγραμματισμού αντιμετωπίζει τον υπολογισμό όπως οι μαθηματικές λειτουργίες. Εάν δεν έχετε μαθηματικό υπόβαθρο, αυτό θα μπορούσε να σας αφήσει να νιώσετε συγκεχυμένη.

Βασικά, ο λειτουργικός προγραμματισμός αντιμετωπίζει τις λειτουργίες και τα δεδομένα ως αμετάβλητα. Μεταφέρετε δεδομένα σε μια συνάρτηση και γενικά επιστρέφει τα μετασχηματισμένα δεδομένα ή κάποιο άλλο είδος δεδομένων. Σε λειτουργικό προγραμματισμό, η λειτουργία δεν πρέπει ποτέ να αλλάξει την αρχική κατάσταση δεδομένων ή προγράμματος.

Υπάρχει μια ομοιότητα με τη φιλοσοφία Unix ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να κάνει ένα πράγμα καλά. Μια λειτουργία δεν πρέπει να αγγίζει διάφορα μέρη του προγράμματος. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να λάβει τις εισροές και να σας δώσει μια έξοδο.

Στην ιδανική περίπτωση, οι λειτουργίες πρέπει να είναι καθαρές όποτε είναι δυνατόν στον λειτουργικό προγραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένη την ίδια είσοδο, η έξοδος της λειτουργίας θα παραμείνει πάντοτε η ίδια.

Λειτουργικός και αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός

Πρόκειται για μια δραματική απόκλιση από κάτι σαν τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό. Στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, έχετε συχνά ένα αντικείμενο βάσης με διάφορες μεθόδους που είναι αφιερωμένες στην αλλαγή είτε των δεδομένων είτε της κατάστασης που αποτελούν μέρος αυτού του αντικειμένου. Μια μέθοδος μπορεί ακόμη και να μεταβάλει τα δεδομένα ή να δηλώσει εάν δεν έχει δηλωθεί ρητά.

Σε πρακτικά προγράμματα, μερικές φορές αυτό έχει νόημα. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να κάνει τα προγράμματα σκληρότερα να διατηρηθούν, καθώς δεν είναι πάντα σαφές τι μεταβάλλει το κράτος ή τα δεδομένα. Ο λειτουργικός προγραμματισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων.

1. JavaScript

Λογότυπο JavaScript

Ορισμένες γλώσσες προγραμματισμού επιτρέπουν τον λειτουργικό προγραμματισμό ενώ άλλοι είτε ενθαρρύνουν είτε και επιβάλλουν την επιβολή του. Το JavaScript εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λειτουργικά παραδείγματα προγραμματισμού στη γλώσσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξίσου εύκολα μια προσέγγιση αντικειμενοστραφής.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλά λειτουργικά παραδείγματα προγραμματισμού ενσωματωμένα στο JavaScript. Λάβετε, για παράδειγμα, λειτουργίες υψηλότερης τάξης. Αυτές είναι λειτουργίες που μπορούν να λάβουν άλλες λειτουργίες ως επιχειρήματα.

Το JavaScript διαθέτει πολλές λειτουργίες που λειτουργούν με συστοιχίες όπως το map(), τη reduce(), το filter() και άλλες, όλες οι οποίες είναι λειτουργίες υψηλότερης τάξης. Αυτό σας επιτρέπει να τα συνδέετε μαζί για να κάνετε γρήγορα όλα τα πράγματα με μια συστοιχία.

Ενώ η έγκαιρη JavaScript είχε κάποια προβλήματα με μεταλλαξιμότητα, οι νεότερες εκδόσεις του προτύπου ECMAScript παρέχουν διορθώσεις. Αντί της λέξης-κλειδιού catch-all var για τον ορισμό των μεταβλητών, τώρα έχετε const και let . Το πρώτο σας επιτρέπει να ορίσετε σταθερές, όπως υποδηλώνει το όνομα. Ο δεύτερος, let, περιορίζει το εύρος μιας μεταβλητής στη λειτουργία στην οποία δηλώνεται.

2. Python

Λογότυπο της Python

Όπως το JavaScript, η Python είναι μια γενικευμένη γλώσσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με οποιονδήποτε αριθμό προγραμματιστικών παραδειγμάτων. Η Python μπορεί να έχει μειονεκτήματα 4 Λόγοι για τους οποίους η Python δεν είναι η γλώσσα προγραμματισμού για εσάς 4 λόγοι για τους οποίους η Python δεν είναι η γλώσσα προγραμματισμού για εσάς Η γλώσσα προγραμματισμού Python είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την Python . Διαβάστε περισσότερα, αλλά ο λειτουργικός προγραμματισμός δεν είναι ένας από αυτούς. Υπάρχει ακόμη και μια εισαγωγή στον λειτουργικό προγραμματισμό στην επίσημη τεκμηρίωση της Python.

Για να ξεκινήσετε, θα βρείτε πολλές από τις ίδιες map(), filter(), reduce() και παρόμοιες λειτουργίες που αναφέρονται παραπάνω ενσωματωμένες. Όπως συμβαίνει με το JavaScript, αυτές είναι λειτουργίες υψηλότερης τάξης καθώς παίρνουν άλλες λειτουργίες ως επιχειρήματα. Στην Python, ο λειτουργικός προγραμματισμός έχει ένα πλεονέκτημα υπό τη μορφή της λέξης-κλειδιού lambda .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εκφράσεις lambda με μερικούς τρόπους. Ένας τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι σαν στενογραφία για απλές λειτουργίες. Όταν εκχωρείται σε μια μεταβλητή, μπορείτε να καλέσετε τις εκφράσεις lambda ακριβώς όπως θα χρησιμοποιούσατε μια συνήθη λειτουργία Python. Το πραγματικό πλεονέκτημα των εκφράσεων lambda έρχεται όταν τις χρησιμοποιείτε ως ανώνυμες λειτουργίες.

Ανώνυμες λειτουργίες λειτουργούν σε JavaScript και άλλες γλώσσες σε αυτήν τη λίστα επίσης. Έρχονται ιδιαίτερα χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται με λειτουργίες υψηλότερης τάξης, αφού μπορείτε να τα ορίσετε επιτόπου. Χωρίς ανώνυμες λειτουργίες, θα πρέπει να προκαθορίσετε ακόμα και απλές προσθήκες ως λειτουργίες κατά παραγγελία.

3. Clojure

Λογότυπο γλώσσας προγραμματισμού Clojure

Σε αντίθεση με το JavaScript και το Python, το Clojure μπορεί να μην είναι ακριβώς ένα οικιακό όνομα, ακόμη και ανάμεσα στους προγραμματιστές. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι, το Clojure είναι μια διάλεκτο της γλώσσας προγραμματισμού Lisp, η οποία χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αυτό φέρνει μαζί του έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο να κάνουμε πράγματα που συμβαίνουν να είναι τέλειοι για λειτουργικό προγραμματισμό.

Όπως και οι άλλοι διάλογοι Lisp, το Clojure αντιμετωπίζει τον κώδικα ως δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας μπορεί να αλλάξει αποτελεσματικά τον εαυτό του. Σε αντίθεση με άλλες διαλέκτους Lisp, το Clojure τρέχει στην πλατφόρμα Java και μεταγλωττίζεται στο JVM bytecode. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει με βιβλιοθήκες Java, είτε γράφτηκαν στο Clojure είτε όχι.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γλώσσες σε αυτή τη λίστα, το Clojure είναι μια λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει την αμερόληπτη χρήση, όπου αυτό είναι δυνατό, ιδίως στις δομές δεδομένων.

Το Clojure δεν περιμένει όλα τα προγράμματα να είναι "μαθησιακά" αποδεδειγμένα, αλλά ενθαρρύνει τη χρήση καθαρών λειτουργιών όπου είναι δυνατόν.

4. Elm

Λογότυπο γλώσσας προγραμματισμού Elm

Μια από τις νεότερες γλώσσες σε αυτόν τον κατάλογο, το Elm είναι μια καθαρά λειτουργική γλώσσα που σχεδιάστηκε αρχικά από τον Evan Czaplicki το 2012. Η γλώσσα έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των web developers, ειδικά για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη.

Σε αντίθεση με κάθε προηγούμενη καταχώρηση σε αυτή τη λίστα, το Elm χρησιμοποιεί έλεγχο στατικού τύπου. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις κατά το χρόνο εκτέλεσης, με τα σφάλματα να ανιχνεύονται στον χρόνο σύνταξης. Αυτό σημαίνει λιγότερα ορατά σφάλματα στους χρήστες, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Ο μεταγλωττιστής Elm στοχεύει σε HTML, CSS και JavaScript. Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Clojure για να γράψετε προγράμματα που εκτελούνται σε Java, μπορείτε να γράψετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες JavaScript στο Elm.

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Elm και άλλων γλωσσών εδώ είναι ότι δεν θα βρείτε γενικό filter(), map() και παρόμοιες λειτουργίες. Αντίθετα, αυτές ορίζονται από τύπο δεδομένων όπως List.map ή Dict.map .

5. Haskell

Λογότυπο γλώσσας προγραμματισμού Haskell

Το Haskell είναι μια άλλη στατικά πληκτρολογημένη, καθαρά λειτουργική γλώσσα. Σε αντίθεση με τον Elm, ο Haskell βρίσκεται για λίγο. Η πρώτη έκδοση της γλώσσας σχεδιάστηκε το 1990. Το τελευταίο πρότυπο είναι το Haskell 2010, ενώ η επόμενη έκδοση έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Όπως έχουμε ήδη διερευνήσει, η καθαρά λειτουργική φύση της Haskell σημαίνει ότι από το σχεδιασμό, οι λειτουργίες δεν πρέπει να έχουν παρενέργειες. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, παρά τις ρίζες του λειτουργικού προγραμματισμού στον ακαδημαϊκό κόσμο.

Παρά την έλλειψη γενικής δημοτικότητάς του, η Haskell έχει απασχοληθεί σε ορισμένα ευρέως χρησιμοποιούμενα έργα. Ο διαχειριστής παραθύρων Xmonad γράφεται εξ ολοκλήρου στο Haskell. Το Pandoc, το οποίο μετατρέπει τους διαφορετικούς τύπους σήμανσης σε και από άλλες μορφές, χρησιμοποιεί επίσης τη γλώσσα.

Υπάρχουν οι τυποποιημένοι map(), filter(), reduce() και άλλες λειτουργίες υψηλότερης τάξης, που θα σας επιτρέψουν να λάβετε ιδέες από τη JavaScript ή την Python στη Haskell. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη γλώσσα, Μάθετε ένα Haskell για το Μεγάλο Καλά είναι ένα δημοφιλές σημείο εκκίνησης.

Είστε νέοι στον προγραμματισμό;

Μερικοί από τους παραπάνω όρους και γλώσσες μπορεί να φαίνονται κάπως εσωτεριστικοί αν δεν είστε ακόμη κακομαθημένος κωδικοποιητής. Αυτό είναι καλό, καθώς γνωρίζοντας τι δεν ξέρετε είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να γίνετε καλύτερος μαθητής.

Ορισμένες από τις γλώσσες που αναφέρονται παραπάνω είναι καλύτερες για αρχάριους από άλλες. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις καλύτερες γλώσσες προγραμματισμού για αρχάριους. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποια διασταύρωση μεταξύ των δύο λιστών.

Και αν σας ενδιαφέρει, ελέγξτε τον οδηγό μας για την οικοδόμηση μιας απλής ιστοσελίδας PHP Πώς να οικοδομήσουμε μια απλή ιστοσελίδα PHP Πώς να χτίσει μια απλή ιστοσελίδα PHP Θέλετε να οικοδομήσουμε μια ιστοσελίδα, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσετε; Η δημιουργία μιας βασικής ιστοσελίδας PHP θα σας φέρει στο δρόμο για την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Διαβάστε περισσότερα .

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Λειτουργικός Προγραμματισμός, JavaScript, Python.