Λαμβάνοντας υπόψη το λειτουργικό σύστημα Linux για ένα νέο έργο;  Το Debian και το Ubuntu είναι εξαιρετικές επιλογές για έναν υπολογιστή Linux, φορητό υπολογιστή ή διακομιστή Linux.  Αλλά ποια είναι η καλύτερη;

Debian vs. Ubuntu: Καλύτερο Linux Distro για φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και διακομιστές

Διαφήμιση Υπάρχει μια φαινομενικά ατελείωτη λίστα διανομών για να διαλέξετε αν σας ενδιαφέρει το Linux. Δηλαδή, μία από τις πιο δημοφιλείς διανομές είναι το Ubuntu. Εάν έχετε ακούσει για το Linux, πιθανότατα έχετε ακούσει για το Ubuntu. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το Ubuntu βασίζεται σε άλλη διανομή, το Debian. Ποια θα πρέπει να επιλέξετε; Είναι θέμα προτίμησης, ή είναι εύκολη η διανομή καλύτερα προσαρμοσ

Διαφήμιση

Υπάρχει μια φαινομενικά ατελείωτη λίστα διανομών για να διαλέξετε αν σας ενδιαφέρει το Linux. Δηλαδή, μία από τις πιο δημοφιλείς διανομές είναι το Ubuntu. Εάν έχετε ακούσει για το Linux, πιθανότατα έχετε ακούσει για το Ubuntu.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το Ubuntu βασίζεται σε άλλη διανομή, το Debian. Ποια θα πρέπει να επιλέξετε; Είναι θέμα προτίμησης, ή είναι εύκολη η διανομή καλύτερα προσαρμοσμένη σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης;

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές;

Στην πρώτη θέση, το Ubuntu και το Debian μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια. Και οι δύο χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα διαχείρισης πακέτων και συχνά θα βρείτε το πακέτο λογισμικού και για τα δύο. Κάτω από την επιφάνεια, ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε.

Δεν διατίθεται όλο το λογισμικό που είναι διαθέσιμο για το Ubuntu για το Debian λόγω περιορισμών της άδειας χρήσης του τελευταίου. Το Debian έχει πολύ ισχυρότερη θέση στο ελεύθερο λογισμικό. Αυτό ισχύει και για το υλικολογισμικό, οπότε δεν θα λειτουργήσει όλο το υλικό που λειτουργεί με το Ubuntu με το Debian.

Το Ubuntu διαθέτει επίσης Αρχεία προσωπικών πακέτων, γνωστά ως PPA, διαθέσιμα. Αυτά σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε εύκολα πακέτα που δεν είναι διαθέσιμα στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu. Αυτό καθιστά ευκολότερη την εγκατάσταση ευρύτερου φάσματος λογισμικού από ό, τι στο Debian. Ο οδηγός μας για την εγκατάσταση και την ασφάλεια του PPA Linux PPAs: Εγκατάσταση, αφαίρεση και ασφάλεια Linux PPAs: Εγκατάσταση, αφαίρεση και ασφάλεια Οι PPAs - προσωπικά αρχεία πακέτων - είναι ένας τρόπος για να εγκαταστήσετε λογισμικό Linux μέσω του τερματικού. Αλλά είναι ασφαλείς στη χρήση; Πώς μπορείτε να καταργήσετε έναν PPA; Και ποιες είναι οι ασφαλέστερες PPA για να ... Διαβάστε περισσότερα θα σας βοηθήσει εδώ.

Οι περιορισμοί που επιβάλλει το Debian δεν είναι τόσο αυστηροί όσο αυτοί που χρησιμοποιούνται από κάποιες άλλες διανομές, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Το Debian έχει επίσης διαφορετικό κύκλο έκδοσης από το Ubuntu. Τόσο αυτό όσο και οι διαφορετικοί περιορισμοί της άδειας χρήσης επηρεάζουν ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως θα δούμε αργότερα.

Debian vs. Ubuntu: Χρήση φορητού υπολογιστή

Όπως μπορεί να έχετε συγκεντρώσει από την παραπάνω ενότητα, το Ubuntu είναι συχνά πολύ πιο εύκολο στη χρήση σε φορητούς υπολογιστές από το Debian. Μέρος αυτού είναι το υλικολογισμικό και το λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Μεγάλο μέρος του υλικού σε νεότερους φορητούς υπολογιστές δεν διαθέτει προγράμματα οδήγησης ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατρέψετε σε μη ελεύθερα δυαδικά αρχεία.

Ορισμένα μη-ελεύθερα δυαδικά αρχεία είναι διαθέσιμα στα μη-ελεύθερα αποθετήρια του Debian, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα υλικού υποστηρίζεται ευκολότερα στο Ubuntu. Αυτό σε συνδυασμό με το λογισμικό που διατίθεται στους PPA σημαίνει ότι θα έχετε έναν πιο εύκολο χρόνο να ξεκινήσετε και να τρέξετε με ιδιόκτητο λογισμικό στο Ubuntu.

Διεπαφή επιφάνειας εργασίας του Ubuntu

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Linux είναι το πώς είναι προσαρμόσιμο. Αυτό σημαίνει ότι με λίγη δουλειά, μπορείτε να πάρετε Debian τρέχοντας σε ένα φορητό υπολογιστή καθώς και το Ubuntu. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να κάνετε λίγο περισσότερη δουλειά για να φτάσετε σε αυτό το σημείο.

Τέλος, εάν θέλετε να εκτελέσετε το Ubuntu σε φορητό υπολογιστή, μπορείτε να αγοράσετε απλά ένα φορητό υπολογιστή με Ubuntu. Είναι πιθανό κάποιος να πουλάει φορητούς υπολογιστές που έχουν προ-φορτωθεί με το Debian, αλλά θα βρείτε πολλούς φορητούς υπολογιστές που έχουν προφορτωθεί με το Ubuntu.

Debian vs. Ubuntu: Χρήση επιφάνειας εργασίας

Όταν πρόκειται για χρήση σε επιτραπέζιους υπολογιστές, το Debian είναι πιο εύκολο στη χρήση από ό, τι σε φορητό υπολογιστή, ειδικά εάν επιλέγετε προσεκτικά το υλικό σας. Εάν δημιουργείτε τον υπολογιστή σας, αυτό είναι εύκολο. Αν πρόκειται για έναν προ-κατασκευασμένο υπολογιστή, ίσως λιγότερο. Έχετε έναν παλαιότερο υπολογιστή; Υπάρχει μια αξιοπρεπής ευκαιρία το υλικό σας υποστηρίζεται.

Όταν πρόκειται για εγκατάσταση, θα έχετε γενικά πιο εύκολο χρόνο με το Ubuntu. Αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα συν για κάθε χρήστη laptop, αλλά είναι για πολλούς από αυτούς. Η διαμόρφωση είναι επίσης εύκολη στο Ubuntu. το πόσο εύκολο είναι να ρυθμίσετε το Debian θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιφάνεια εργασίας σας.

Επιφάνεια εργασίας του Debian

Ο σκληρότερος χρόνος που θα έχετε είναι με κάρτες γραφικών. Η Nvidia προσφέρει οδηγούς που θα προσφέρουν αξιοπρεπή απόδοση για πολλές από τις κάρτες της. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους οδηγούς ανοιχτού κώδικα, θα έχετε καλύτερη τύχη με τις κάρτες AMD.

Αν ψάχνετε για το Linux παράλληλα με την εγκατάσταση των Windows σας, μπορείτε να κάνετε διπλή εκκίνηση είτε στο Debian είτε στο Ubuntu. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρόποι για να τρέξετε το Ubuntu μαζί με τα Windows Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε Windows 10: 3 Απλές μέθοδοι για να δοκιμάσετε τον τρόπο εγκατάστασης του Ubuntu στα Windows 10: 3 Απλές μέθοδοι για να δοκιμάσετε Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε το Ubuntu. Ένα από αυτά είναι να εγκαταστήσετε το Ubuntu στα Windows 10 χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις μεθόδους. Διαβάστε περισσότερα .

Debian vs. Ubuntu: Χρήση διακομιστή

Το Debian δεν διαθέτει download server για λογαριασμό του. Αντίθετα, προσφέρει ένα ελάχιστο πρόγραμμα εγκατάστασης βάσης. Η κύρια επιλογή είναι να επιλέξετε την εικόνα για την αρχιτεκτονική CPU. Αφού εγκαταστήσετε το βασικό σύστημα, εγκαταστήστε το λογισμικό που χρειάζεστε. Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε ένα λογισμικό διακομιστή ή μια πιο προσανατολισμένη στην επιφάνεια εργασίας εγκατάσταση.

Στην περίπτωση του Ubuntu, υπάρχουν πολλοί εγκαταστάτες. Το ένα προορίζεται για χρήση σε επιτραπέζιους υπολογιστές, ένα άλλο προορίζεται για χρήση διακομιστή. Ακόμα άλλα προορίζονται για άλλες περιπτώσεις χρήσης. Η εικόνα του διακομιστή είναι μια σχετικά ελάχιστη εγκατάσταση χωρίς γραφικό περιβάλλον και βασικό λογισμικό διακομιστή.

Διαφορετικές λήψεις του ubuntu

Το Debian χρησιμοποιείται συχνά σε περιβάλλοντα διακομιστών για μερικούς λόγους. Ένας τέτοιος λόγος είναι η φήμη της για τη σταθερότητα. Αυτό οφείλεται στα σχετικά παλαιότερα πακέτα που μεταφέρει. Αυτά έχουν ελεγχθεί και επαληθευτεί, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σφάλματα.

Το Ubuntu εξακολουθεί να είναι μια καλή επιλογή για λογισμικό διακομιστή, αλλά τείνει να χρησιμοποιεί νεότερες εκδόσεις λογισμικού. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα εάν χρειάζεστε χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε νεότερες εκδόσεις λογισμικού, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα πακέτα δεν είναι τόσο δοκιμασμένα.

Εγκατάσταση του διακομιστή Ubuntu

Αν είστε περίεργοι, έχουμε μια ανασκόπηση των βασικών διαφορών μεταξύ των εκδόσεων του Ubuntu σε επιτραπέζιους και διακομιστές Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ubuntu Desktop και του Ubuntu Server; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ubuntu Desktop και του Ubuntu Server; Το Ubuntu κατατάσσεται ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Linux. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια έκδοση για υπολογιστές και μια έκδοση διακομιστή του Ubuntu; Διαβάστε περισσότερα . Πολλά από αυτά ισχύουν και για το Debian.

Debian και Ubuntu έναντι άλλων διανομών

Τι γίνεται αν αναρωτιέστε για την επιλογή του Debian ή του Ubuntu αντί για μια διανομή όπως το Arch ή το Fedora; Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης της διανομής είναι πόσο δημοφιλής είναι. Αν ψάχνετε για μια συμβουλή για την επίλυση ενός προβλήματος, κάποιος πιθανότατα αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα στο Ubuntu ή στο Debian. Αυτό μπορεί να μην ισχύει για άλλες διανομές.

Αυτή η δημοτικότητα βοηθά και στα πακέτα. Θα βρείτε πακέτα DEB που εκτελούνται στο Debian ή στο Ubuntu για άφθονο λογισμικό. Δεν μπορείτε να βρείτε πακέτα για άλλες διανομές. Αυτό ισχύει διπλά για το Ubuntu, καθώς το σύστημά του PPA σημαίνει ότι θα βρείτε πολλά διαθέσιμα πακέτα λογισμικού.

Γιατί να επιλέξετε ένα;

Ως επί το πλείστον, ποια διανομή είναι καλύτερη για εσάς, καταλήγετε σε προσωπική προτίμηση. Το Ubuntu είναι γενικά ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί στην επιφάνεια εργασίας ενώ το Debian είναι κατάλληλο για τη χρήση του διακομιστή. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε το Debian στην επιφάνεια εργασίας ή στο Ubuntu σε ένα διακομιστή. Όσο υποστηρίζεται το υλικό σας, μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε.

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που ίσως δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu ή το Debian για αυτό το θέμα. Εάν είστε περίεργοι γιατί μπορείτε να επιλέξετε μια άλλη διανομή, μπορούμε να σας συμπληρώσουμε τις λεπτομέρειες. Ελέγξτε τον οδηγό μας για τις καλύτερες διανομές του λειτουργικού συστήματος Linux Το Best Linux Operating Distros Το καλύτερο λειτουργικό Linux Distros Οι καλύτερες διανομές Linux είναι δύσκολο να βρεθούν. Αν δεν διαβάσετε τη λίστα των καλύτερων λειτουργικών συστημάτων Linux για παιχνίδια, Raspberry Pi και πολλά άλλα. Διαβάστε περισσότερα για περισσότερες πληροφορίες.

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Debian, Linux Distro, Ubuntu.