Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μεταφορά αρχείων στο οικιακό σας δίκτυο;  Ακολουθούν διάφορες μέθοδοι και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Ποια μέθοδος μεταφοράς αρχείων είναι καλύτερη για το οικιακό σας δίκτυο;

Διαφήμιση Όταν δημιουργείτε το δικό σας διακομιστή αρχείων ή το αποθηκευτικό χώρο που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο, μπορεί να εκπλαγείτε πόση σκέψη έχετε να δώσετε στη μετακίνηση των αρχείων σας γύρω. Στο ανθρώπινο μάτι, κάθε προσέγγιση φαίνεται το ίδιο (όπως και στο αόρατο), αλλά σε τεχνικό επίπεδο, οι υπολογιστές σας μιλούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ποια προσέ

Διαφήμιση

Όταν δημιουργείτε το δικό σας διακομιστή αρχείων ή το αποθηκευτικό χώρο που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο, μπορεί να εκπλαγείτε πόση σκέψη έχετε να δώσετε στη μετακίνηση των αρχείων σας γύρω.

Στο ανθρώπινο μάτι, κάθε προσέγγιση φαίνεται το ίδιο (όπως και στο αόρατο), αλλά σε τεχνικό επίπεδο, οι υπολογιστές σας μιλούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ποια προσέγγιση θα ακολουθήσετε θα εξαρτηθεί από τα λειτουργικά συστήματα και τους τύπους συσκευών που σκοπεύετε να συνδέσετε.

1. FTP

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν σκληρό δίσκο συνδεδεμένο σε δρομολογητή μέσω FTP

Το FTP αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Πρόκειται για μια τυπική μέθοδο για τη μετακίνηση αρχείων μεταξύ ενός πελάτη και ενός διακομιστή. Ο φορητός υπολογιστής σας, για παράδειγμα, είναι ο πελάτης. Ο κεντρικός σας διακομιστής είναι, καλά, ο διακομιστής.

Το FTP είναι ευπροσάρμοστο στο ότι το λειτουργικό σας σύστημα δεν έχει σημασία. Το πρωτόκολλο ήταν γύρω από πριν από κάθε ένα από αυτά είχε γραφικές διεπαφές χρήστη. Ο δρομολογητής σας μπορεί να έρχεται ακόμη και με μια θύρα USB και να υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω FTP (ο οποίος είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν οικιακό διακομιστή, αν και δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο καθορισμός ενός ειδικού μηχανήματος για την εργασία).

Μπορείτε να προστατέψετε τα δεδομένα σας απαιτώντας ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά από προεπιλογή το FTP θα μεταφέρει τα διαπιστευτήριά σας χωρίς κρυπτογράφηση. Αυτό μπορεί να είναι εντάξει στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά θα θέλετε κάτι πιο ασφαλές όταν εργάζεστε σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο ή μεταδίδετε αρχεία μέσω του Διαδικτύου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το FTP. Μπορείτε να δοκιμάσετε το FTPS, μια παραλλαγή που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας.

2. SMB

Προσωπική κοινή χρήση αρχείων στο Linux με Samba

SMB σημαίνει Server Message Block. Αν και ξεκίνησε ως έργο IBM, έγινε μέσο για τους υπολογιστές με Microsoft Windows να επικοινωνούν μέσω τοπικού δικτύου. Όταν δημιουργείτε ένα φάκελο χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση των Windows και αναπτύξετε την πρόσβαση σε άλλους χρήστες, το κάνετε μέσω SMB.

Η SMB δεν περιορίζεται στους χρήστες των Windows. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία από MacOS, Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix. Η Apple καλεί την εφαρμογή της SMBX, ενώ στο Linux η εφαρμογή είναι γνωστή ως Samba. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φορητός σας υπολογιστής μπορεί να χρησιμεύσει είτε ως διακομιστής είτε ως πελάτης.

Το SMB είναι ιδανικό για την εξάπλωση αρχείων μεταξύ μηχανών σε τοπικό δίκτυο με τρόπο πολλαπλής πλατφόρμας. Οι χρήστες δεν χρειάζονται καμία τεχνική γνώση για να ξεκινήσουν να μοιράζονται φακέλους και να κάνουν λήψη αρχείων, εκτός από την ευαισθητοποίηση του τμήματος δικτύου στην πλευρική γραμμή του διαχειριστή αρχείων.

3. AFP

Το AFP ή το πρωτόκολλο καταχώρησης της Apple είναι το αποκλειστικό σύστημα της Apple για τη σύνδεση διάφορων υπολογιστών MacOS. Εάν έχετε ένα νοικοκυριό γεμάτο με προϊόντα της Apple ή έχετε μια εταιρεία που χρησιμοποιεί υλικό της Apple, τότε αυτό μπορεί να είναι το πιο κατάλληλο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων για εσάς.

Ενώ το AFP είναι συγκεκριμένο για τις συσκευές Apple, μπορείτε να αγοράσετε συστήματα οικιακών μέσων που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας FreeNAS ή OpenMediaVault κουτί FreeNAS εναντίον OpenMediaVault εναντίον Amahi: Ποια είναι η καλύτερη για ένα DIY DIY; FreeNAS εναντίον OpenMediaVault εναντίον Amahi: Ποια είναι η καλύτερη για ένα DIY DIY; Σχεδιάζοντας ένα DIY NAS αλλά δεν ξέρω ποια λύση να επιλέξω; Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς: FreeNAS, OpenMediaVault ή Amahi! Διαβάστε περισσότερα με έναν παλιό υπολογιστή και χρησιμοποιήστε το AFP για να μοιραστείτε αρχεία με τα iMac, MacBooks και iPads.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν εργάζεστε αποκλειστικά με το υλικό της Apple, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε με την AFP. Αυτό το πρωτόκολλο είναι αρκετά εξειδικευμένο. Άλλες επιλογές προσφέρουν καλύτερη συμβατότητα μεταξύ των πλατφορμών ή επικοινωνία μεταξύ διακομιστών.

4. NFS

Το Σύστημα αρχείων δικτύου, γνωστό ως NFS, είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές Unix και Unix (όπως το Linux). Η ισχύς της έγκειται στην ικανότητα πολλών μηχανών να έχουν πρόσβαση στον ίδιο διακομιστή τακτικά. Το NFS μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες σε υπολογιστές που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο.

Ένα μειονέκτημα του NFS είναι ότι, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μια επιφάνεια εργασίας που βασίζεται στο Linux, η εγκατάσταση δεν είναι προφανής. Οι οδηγίες θα σας κατευθύνουν γενικά προς τη γραμμή εντολών, ενώ θα πρέπει να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας για την προσαρμογή των κοινόχρηστων στοιχείων του δικτύου, όπως το μοντάρισμα του φυσικού υλικού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αντιμετωπίζετε έναν κοινόχρηστο φάκελο σε ένα δίκτυο σαν να ήταν μέρος του συστήματος αρχείων σας.

Και πάλι, η ρύθμιση του NFS δεν είναι δύσκολη αν είστε άνετοι με τη γραμμή εντολών, αλλά η διαδικασία δεν είναι κάτι διαισθητικό που μπορείτε να ανακαλύψετε και να ρυθμίσετε από τον διαχειριστή αρχείων της επιφάνειας εργασίας σας.

5. SSH / SFTP

Το εγχειρίδιο SFTP ανοίγει σε τερματικό Linux

Το SSH σημαίνει Secure Shell. Πρόκειται για μια μέθοδο σύνδεσης και διαχείρισης μιας απομακρυσμένης μηχανής. Αν θέλετε να τρέξετε εντολές σε ένα διακομιστή, αν ζει στο υπόγειό σας ή σε μια φάρμα server χιλιάδες μίλια μακριά, μπορείτε να μεταβείτε στο SSH για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

Από μόνη της, το SSH δεν είναι πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Εκεί έρχεται το SFTP, αλλιώς γνωστό ως πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων SSH ή πρωτόκολλο μεταφοράς ασφαλών αρχείων. Αυτός είναι ένας τρόπος μεταφοράς αρχείων μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης. Παρά την ομοιότητα στο όνομα, η SFTP δεν αναφέρεται στη χρήση του FTP μέσω SSH, κάτι που είναι μια περίπλοκη υπόθεση.

Το SFTP είναι μια διαφορετική μέθοδος μεταφοράς δεδομένων χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία με την SSH.

Το SFTP δεν είναι απαραίτητο για έναν οικιακό διακομιστή, εκτός εάν ανησυχείτε ότι κάποιος έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας Wi-Fi και αναστέλλει την επισκεψιμότητά σας. Η SFTP είναι μια καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά αρχείων από ή προς τοποθεσίες εκτός του σπιτιού σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε SSH όταν μετακινείτε αρχεία από απόσταση.

Αν έχετε ενεργή σύνδεση VPN που κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητα του ιστού σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε FTP ή να εγκαταστήσετε κοινόχρηστα στοιχεία NFS γνωρίζοντας ότι τα δεδομένα σας έχουν κάποια προστασία. Η χρήση του SFTP σε συνδυασμό με ένα VPN είναι κάπως περιττή.

6. DLNA

Το DLNA είναι σύντομο για το Digital Living Network Alliance. Πρόκειται για ένα πρότυπο πιστοποίησης και όχι για ένα πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ακρωνύμιο που ίσως πρέπει να γνωρίζετε κατά τη δημιουργία ενός διακομιστή μέσων οικίας. Αν σκοπεύετε να κάνετε ροή αρχείων σε μια έξυπνη τηλεόραση ή κονσόλα παιχνιδιών βίντεο, θα χρειαστείτε ένα διακομιστή με υποστήριξη DLNA.

Για να μεταφέρετε περιεχόμενο μέσω του DLNA, δεν ανοίγετε το διαχειριστή αρχείων σας για να μοιράζεστε ή να αποκτάτε πρόσβαση σε αρχεία. Δεν έχετε πρόσβαση στα αρχεία μέσω μιας μεθόδου που είναι γνωστή ως DLNA.

Αντ 'αυτού, χρειάζεστε ειδικό λογισμικό. Το Plex είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα Η Best Prebuilt, DIY και NAS Λύσεις για έναν Plex Server Οι καλύτερες λύσεις Prebuilt, DIY και NAS για έναν Plex Server Ψάχνετε για τον καλύτερο διακομιστή Plex; Εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους προϋπολογισμού, προετοιμασίας και DIY για την εκτέλεση ενός διακομιστή Plex! Διαβάστε περισσότερα, με τον Emby να είναι εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα. Τέτοια προγράμματα λαμβάνουν τα πρωτογενή αρχεία σας και τα μεταδίδουν σε μορφή που κατανοούν οι συμβατές με DLNA συσκευές.

Μπορείτε να μεταδώσετε μουσική και βίντεο από μια επιφάνεια εργασίας, φορητό υπολογιστή ή ένα αποκλειστικό NAS. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τρέχετε το απαραίτητο λογισμικό τόσο στη συσκευή που αποστέλλει όσο και στη συσκευή που λαμβάνει.

Ο καλύτερος τρόπος για τη μεταφορά αρχείων σε ένα οικιακό δίκτυο

Κάθε κομμάτι του λογισμικού ή του κώδικα στον υπολογιστή σας υπάρχει τελικά κάπου ως αρχείο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετακινήσετε τα αρχεία γύρω. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Ανάλογα με τη χρήση σας, μερικά πρωτόκολλα είναι εύκολο να σας προτείνουμε.

  • Χρησιμοποιήστε τα Windows και θέλετε να μοιράζεστε αρχεία με μέλη της οικογένειας; SMB
  • Έχετε ένα σπίτι της Apple αντί; AFP
  • Θέλετε να μοιράζεστε αρχεία μεταξύ δύο υπολογιστών που βασίζονται στο Linux; SMB
  • Θέλετε μια συνεχή σύνδεση μεταξύ μιας επιφάνειας εργασίας Linux και διακομιστή; NFS
  • Θέλετε κάτι που πραγματικά δεν ενδιαφέρει τι OS προτιμάτε; FTP
  • Χρειάζεστε ασφάλεια όταν είστε μακριά από το σπίτι; SFTP
  • Μεταδώστε μουσική και βίντεο σε μια τηλεόραση; DLNA

Δεν θέλετε να ενοχλείτε με ένα δίκτυο; Μπορείτε πάντα να επιμείνετε στη χρήση flash drives αντί. Ή αν εργάζεστε με μεγάλα αρχεία πολυμέσων, μπορεί να θέλετε να πάτε με έναν φορητό σκληρό δίσκο Οι 8 καλύτεροι φορητοί σκληροί δίσκοι που μπορείτε να αγοράσετε τώρα Οι 8 καλύτεροι φορητοί σκληροί δίσκοι που μπορείτε να αγοράσετε τώρα τώρα Διαβάστε περισσότερα.

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Δίκτυα Υπολογιστών, DLNA, FTP, Home Server.