Χρειάζεται να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις Mac στις εργοστασιακές ρυθμίσεις;  Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα νέο αντίγραφο του macOS και να διαγράψετε τα πάντα.

Πώς να επανεγκαταστήσετε macOS για ένα γρήγορο και Squeaky Clean Mac

Διαφήμιση Οι περισσότεροι χρήστες των Windows επανεγκαθιστούν το λειτουργικό τους σύστημα σε κάποιο σημείο, αλλά αυτό δεν είναι τόσο κοινό βήμα για τους χρήστες Mac. Παρόλο που υπάρχουν λιγότερο επεμβατικοί τρόποι για να κάνετε ένα παλιό Mac να νιώθει σαν καινούργιο, η επανεγκατάσταση του macOS μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Είτε αντιμετωπίζετε ένα μεγάλο πρόβλημα και θέλετε να ξεκινήσετε φρέσκα, είτε σχεδιάζετε να πωλήσετε το Mac σας και πρέπει να το επαναφέρετε, η επανεγκατάσταση του macOS είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Θα σας καθοδηγήσουμε. Σημείωση: Εκτέλεσα α

Διαφήμιση

Οι περισσότεροι χρήστες των Windows επανεγκαθιστούν το λειτουργικό τους σύστημα σε κάποιο σημείο, αλλά αυτό δεν είναι τόσο κοινό βήμα για τους χρήστες Mac. Παρόλο που υπάρχουν λιγότερο επεμβατικοί τρόποι για να κάνετε ένα παλιό Mac να νιώθει σαν καινούργιο, η επανεγκατάσταση του macOS μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είτε αντιμετωπίζετε ένα μεγάλο πρόβλημα και θέλετε να ξεκινήσετε φρέσκα, είτε σχεδιάζετε να πωλήσετε το Mac σας και πρέπει να το επαναφέρετε, η επανεγκατάσταση του macOS είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Θα σας καθοδηγήσουμε.

Σημείωση: Εκτέλεσα αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας το mid-2012 MacBook Pro που τρέχει το OS X 10.7 Lion και έληξε με MacOS High Sierra. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται ελαφρώς διαφορετική στο μηχάνημά σας.

Πριν ξεκινήσετε: Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας!

Πιθανώς, έχετε χρησιμοποιήσει αυτόν τον υπολογιστή για κάποιο χρονικό διάστημα και έχετε προσωπικά δεδομένα σχετικά με αυτό. Η επανεγκατάσταση του macOS θα σκουπίσει τα πάντα στο σύστημά σας, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας πρώτα. Πριν να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, ίσως να θέλετε να απελευθερώσετε χώρο Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο Mac: 8 συμβουλές και τεχνάσματα που πρέπει να ξέρετε Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο Mac: 8 συμβουλές και τεχνάσματα που πρέπει να ξέρετε το Mac σας; Εδώ είναι αρκετοί τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο στο Mac και να ανακτήσετε το χώρο του δίσκου σας! Διαβάστε περισσότερα διαγράφοντας παλιά αρχεία που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ.

Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας είναι η ενσωματωμένη λύση της Apple, το Time Machine. Έχουμε καλύψει πώς να χρησιμοποιήσετε το Time Machine για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για το Mac σας Πώς να χρησιμοποιήσετε το Time Machine για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για το Mac σας Πώς να χρησιμοποιήσετε το Time Machine για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac Machine Time σας είναι το ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα Mac σας για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή σας. Θα σας δείξουμε πώς να ρυθμίσετε το Time Machine, να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας και πολλά άλλα. Διαβάστε περισσότερα ; θα χρειαστείτε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για να το εκμεταλλευτείτε.

12-Time-Machine-backup

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Time Machine ή δεν έχετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μπορείτε να δείτε εναλλακτική λύση backup για Mac 5 Τοπικές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac που δεν είναι Time Machine 5 Τοπικές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac που δεν είναι Time Machine Υπάρχουν πολλές επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac εκεί έξω και πολλές από αυτές διαθέτουν χαρακτηριστικά που η προεπιλεγμένη εφαρμογή αντιγράφου ασφαλείας της Apple δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Διαβάστε περισσότερα . Ορισμένες από αυτές προσφέρουν backup από το cloud, επομένως δεν θα χρειαστείτε επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους. Ωστόσο, τα αντίγραφα ασφαλείας σύννεφων απαιτούν σχεδόν πάντα μια συνδρομητική συνδρομή.

Εάν διαθέτετε μόνο ένα μικρό αριθμό αρχείων, μπορείτε να εξετάσετε τον συγχρονισμό των πιο σημαντικών αρχείων σας στο Google Drive ή σε άλλο αποθηκευτικό χώρο στο σύννεφο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η αντιγραφή των ζωτικών φακέλων σας σε μια μονάδα flash USB.

Ό, τι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε ότι αυτή η διαδικασία θα διαγράψει τα πάντα στον Mac σας .

Αποσυνδεθείτε από τις εφαρμογές

Προτού προχωρήσετε, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να αποσυνδεθείτε από τις εφαρμογές στον υπολογιστή σας. Υπηρεσίες όπως το Adobe Creative Cloud περιορίζουν το μέγεθος των εγκαταστάσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, επομένως θα πρέπει να αποσυνδεθείτε για να αποφύγετε τη σπατάλη ενός σε μη υπάρχον σύστημα.

Αποσυνδεθείτε από το iTunes ανοίγοντάς το και επιλέγοντας Λογαριασμός> Αποσύνδεση . Μπορείτε να αποσυνδεθείτε από το iMessage ανοίγοντας Μηνύματα και επιλέγοντας Μηνύματα> Προτιμήσεις . Επιλέξτε το λογαριασμό σας στην αριστερή πλαϊνή γραμμή και επιλέξτε Sign Out .

Τέλος, αποσυνδεθείτε από το iCloud με την επίσκεψη System Preferences> iCloud και επιλέγοντας Sign Out .

icloud-sign-out-mac

Βήμα 1: Εκκίνηση σε λειτουργία αποκατάστασης

Στις παλαιότερες εποχές, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα μέσω του DVD που έστειλε με το Mac σας. Αλλά επειδή οι νέοι Mac δεν διαθέτουν οπτική μονάδα, θα χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη λειτουργία ανάκτησης για να το κάνουμε αυτό. Αυτό θα λειτουργήσει σε οποιοδήποτε Mac που εκτελεί OS X 10.7 Lion ή αργότερα.

Τερματίστε το Mac σας. Κρατήστε τα πλήκτρα Cmd + R (ένας από τους πολλούς συνδυασμούς πλήκτρων εκκίνησης για Mac) και ενεργοποιήστε ξανά την τροφοδοσία. Συνεχίστε να κρατάτε αυτά τα πλήκτρα μέχρι να δείτε το λογότυπο της Apple. Μετά από λίγο, θα δείτε μια σελίδα MacOS UtilitiesOS X Utilities ) με πολλές επιλογές.

01-macOS-Utilities

Εάν αυτό δεν λειτουργεί (ίσως ο υπολογιστής σας παγώνει στο λογότυπο της Apple όπως έκανε και ο δικός μου), θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη λειτουργία αποκατάστασης στο διαδίκτυο. Αυτό εκτελεί το περιβάλλον αποκατάστασης από το διαδίκτυο αντί για ένα διαμέρισμα στο σκληρό σας δίσκο. Κρατήστε Cmd + Option + R κατά την εκκίνηση για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Θα δείτε ένα περιστρεφόμενο σφαιρίδιο αντί του λογότυπου της Apple.

Συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi, αν δεν το έχετε ήδη. Κατόπιν περιμένετε λίγο ενώ ο υπολογιστής σας κατεβάζει το περιβάλλον αποκατάστασης. Θα πρέπει να επιλέξετε τη γλώσσα σας για να εισέλθετε στη σωστή λειτουργία ανάκτησης.

Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ανάκτησης μέσω Διαδικτύου, το σύστημα ενδέχεται να επανεγκαταστήσει μια διαφορετική έκδοση του macOS από ό, τι χρησιμοποιούσατε. Το ορυχείο εγκατέστησε το Mavericks, παρόλο που έτρεχα το Λιοντάρι για να ξεκινήσω.

Βήμα 2: Διαγράψτε τη δισκέτα

Σημειώστε ότι αν θέλετε απλώς να επανεγκαταστήσετε το macOS χωρίς να χάσετε οποιαδήποτε δεδομένα, θα πρέπει να παραλείψετε αυτό το βήμα και να μεταβείτε στην ενότητα "Επανεγκατάσταση macOS" παρακάτω.

Για να επανεγκαταστήσετε σωστά το λειτουργικό σύστημα, θα πρέπει πρώτα να διαγράψετε το δίσκο. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε Disk Utility από το μενού.

Στη συνέχεια, επιλέξτε τον εσωτερικό σκληρό σας δίσκο (συνήθως χαρακτηρίζεται ως Macintosh HD ) από την αριστερή πλαϊνή μπάρα. Μεταβείτε στην καρτέλα Erase στη δεξιά πλευρά. Βεβαιωθείτε ότι η ρύθμιση Format έχει οριστεί σε Mac OS Extended (Journaled) . Το προεπιλεγμένο όνομα του Macintosh HD είναι καλό, εκτός αν προτιμάτε κάτι άλλο.

02-macOS-Disk-Utility

Κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή και επιβεβαιώστε τη λειτουργία. Μόλις ολοκληρωθεί, είστε έτοιμοι για μια νέα εγκατάσταση του macOS. Πατήστε Cmd + Q για έξοδο από το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.

Βήμα 3: Επανεγκατάσταση macOS

Πίσω στο μενού Βοηθήματα MacOS, επιλέξτε Επανεγκατάσταση macOSΕπανεγκατάσταση λειτουργικού συστήματος OS X ). Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια για να συνεχίσετε. Η Apple θα επαληθεύσει την επιλεξιμότητα του υπολογιστή σας για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Ενδέχεται να εμφανιστεί μια ερώτηση για να εισαγάγετε το αναγνωριστικό της Apple σας ως μέρος αυτής της διαδικασίας.

Αποδεχτείτε τη συμφωνία άδειας χρήσης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στον σκληρό σας δίσκο για να την επιλέξετε για εγκατάσταση. Κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση για να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Ανάλογα με τις προδιαγραφές του υπολογιστή σας (και ταχύτητα σύνδεσης στο Internet αν χρησιμοποιείτε ανάκτηση μέσω διαδικτύου), αυτό θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα.

03-macOS-Επανεγκατάσταση-Επιλογή-Drive

Μόλις δείτε την οθόνη υποδοχής, ο υπολογιστής σας Mac επιστρέφει στις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις. Εάν πουλάτε ή διανέμετε το Mac σας, μπορείτε να πατήσετε το Cmd + Q σε αυτό το σημείο. Θα σας ζητηθεί να κλείσετε το Mac σας. ο επόμενος κάτοχος μπορεί να προχωρήσει στη ρύθμιση αργότερα.

Αν διατηρείτε το Mac σας, θα σας καθοδηγήσουμε στο setup.

Βήμα 4: Ρύθμιση του macOS Anew

Επιλέξτε την περιοχή σας στην οθόνη υποδοχής και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .

04-macOS-Καλώς ορίσατε

Στη συνέχεια, επιβεβαιώστε τη διάταξη πληκτρολογίου σας και πατήστε ξανά το κουμπί Συνέχεια . Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο (μπορείτε να το παρακάμψετε αν είναι απαραίτητο).

Συνεχίζοντας, θα δείτε την οθόνη Πληροφορίες μεταφοράς σε αυτήν την οθόνη Mac . Εδώ μπορείτε να επιλέξετε Από αντίγραφο ασφαλείας Mac, Time Machine ή δισκέτα εκκίνησης για να εισαγάγετε τα δεδομένα που δημιουργήσατε προηγουμένως. Επιλέξτε Να μην μεταφέρετε τώρα οποιαδήποτε πληροφορία για να το παρακάμψετε. μπορείτε να περάσετε τη διαδικασία αργότερα.

05-macOS-Δεδομένα μεταφοράς

Στη συνέχεια, ο υπολογιστής σας Mac θα σας ζητήσει να συνδεθείτε με το αναγνωριστικό της Apple σας. Καταχωρίστε τα διαπιστευτήριά σας εδώ για να συνδεθείτε ή επιλέξτε Δημιουργία νέου αναγνωριστικού της Apple αν δεν έχετε ακόμα λογαριασμό (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις Συχνές Ερωτήσεις της Apple ID). Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν τοπικό λογαριασμό, επιλέξτε Μην συνδεθείτε . Ωστόσο, αυτό θα σας εμποδίσει να χρησιμοποιήσετε το App Store, το FaceTime και παρόμοια.

06-macOS-Sign-In-Apple-ID

Αποδεχτείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις και, στη συνέχεια, δημιουργήστε τον λογαριασμό του υπολογιστή σας αν δεν έχετε συνδεθεί με αναγνωριστικό της Apple. Από εδώ, δώστε στον υπολογιστή σας μια στιγμή για να εγκαταστήσετε και θα σας υποδεχτεί με την επιφάνεια εργασίας σας.

Βήμα 5: Ενημέρωση macOS (αν ισχύει)

Θα πρέπει να ελέγξετε για ενημερώσεις macOS σε αυτό το σημείο. Ανοίξτε το μενού Apple στην επάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στην επιλογή Ενημέρωση λογισμικού για να ανοίξετε το App Store.

Θα δείτε όλες τις ενημερώσεις που είναι διαθέσιμες για την τρέχουσα έκδοση macOS στην καρτέλα Ενημερώσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την καρτέλα Προτεινόμενα (ή να αναζητήσετε macOS ) για την τελευταία έκδοση του διαθέσιμου macOS. Αφού προετοιμάσετε το Mac για μια ενημερωμένη έκδοση, κάντε κλικ στην επιλογή Get on the new version και ακολουθήστε τα βήματα για να ξεκινήσετε την ενημέρωση.

Ανάλογα με το χρονικό όριο ηλικίας του Mac σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να ενημερώσετε τη νεότερη έκδοση. Ήμουν σε θέση να αναβαθμίσω στο MacOS 10.13 High Sierra στο μηχάνημα που είχε προηγουμένως τρέξει το Lion.

Mac App Store Ενημερώσεις

Εάν ο υπολογιστής Mac σας παρουσιάζει επιβράδυνση μετά την ενημέρωση, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να επιταχύνετε το πρόσφατα ενημερωμένο σύστημα και να βελτιώσετε την απόδοση 3 τρόποι να επιταχύνετε το macOS Catalina και να βελτιώσετε την απόδοση 3 τρόποι να επιταχύνετε το macOS Catalina και να βελτιώσετε την απόδοση Αν ενημερώσετε το macOS Catalina και διαπιστώσετε ότι το σύστημά σας είναι αργό, ακολουθούν ορισμένες απλές επιδιορθώσεις για να αποκαταστήσετε την απόδοση. Διαβάστε περισσότερα .

Μια καθαρή εγκατάσταση macOS: Έγινε!

Τώρα γνωρίζετε τα βήματα για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του Mac σας, να διαγράψετε τον σκληρό σας δίσκο και να εγκαταστήσετε ένα νέο αντίγραφο macOS. Δεν θα πρέπει να το κάνετε αυτό ως βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων εκτός από τις πιο δύσκολες περιστάσεις. (Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να επανεγκαταστήσετε το macOS.) Αλλά είναι σημαντικό αν πουλάτε ή διανέμετε τον υπολογιστή σας.

Αν διατηρείτε το Mac σας και θέλετε να παίξετε παιχνίδια, ελέγξτε τις συμβουλές μας για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του παιχνιδιού σε Mac.

Εναλλακτικά, εάν μια επαναφορά στο εργοστάσιο δεν διορθώσει το πρόβλημά σας, δείτε πώς να αντιμετωπίσετε το δικό σας Mac Επιδιορθώστε το δικό σας Mac: A Οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων Η Apple είναι γνωστή για την ύπαρξη εξαιρετικών τεχνικών εξυπηρέτησης πελατών και επισκευών, αλλά αν δεν είστε πλέον υπό την εγγύηση ότι η τεχνογνωσία δεν είναι φθηνή. Γιατί να μην δοκιμάσετε την επόμενη φορά την αντιμετώπιση προβλημάτων με το δικό σας Mac; Διαβάστε περισσότερα .

Εξερευνήστε περισσότερα σχετικά με: Συντήρηση υπολογιστή, Εγκατάσταση λογισμικού, Συμβουλές Mac, Αντιμετώπιση προβλημάτων.